Pályázatot hirdet a Miniszterelnökség a nemzeti összetartozás erősítésére

A Kőrösi Program célterületei lehetnek például Észak-Amerika, Törökország, Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, Latin-Amerika, de Nyugat- és Észak-Európa számos országa is elérhető vele.

Idén is pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjaira.

Idén is pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség által indított Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program; előbbi a diaszpórában, az utóbbi pedig a szórványközösségekben élő magyarság körében történő közösségszervező munkára. A cél mindkét esetben azonos: a nem Magyarországon élő, de magyar identitással rendelkező közösségek és az anyaország viszonyának elmélyítése, a nemzeti összetartozás erősítése.

A Kőrösi Program célterületei lehetnek például Észak-Amerika, Törökország, Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, Latin-Amerika, de Nyugat- és Észak-Európa számos országa is elérhető vele. A Petőfi Program Kelet-Közép- és Dél-Kelet-Európát célozza meg, a környező országok mellett Csehországba, Lengyelországba, Bosznia-Hercegovinába valamint Macedóniába lehet pályázni.

Az ösztöndíjakra való pályázás szükséges feltétele a magyar állampolgárság, a huszadik életév betöltése a pályázat leadásáig, legalább középfokú iskolai végzettség, illetve az angol vagy a célország nyelvének magas szintű ismerete. Emellett nagyon fontos a közösségszervező tevékenységekben való tapasztalat, ez a hagyományőrzéstől kezdve a néptáncon át a magyar nyelv oktatása is lehet. Az ösztöndíjak legfeljebb 9 hónapra szólhat.

Sert Zsuzsanna Isztambulban végzett tevékenységét pedig a Kőrösi Csoma Sándor Program támogatta. Őt is az élményeiről kérdeztük:

Mi alapján választottál országot?

2011 óta élek Isztambulban, akkor egy kutatói ösztöndíjjal érkeztem ki. A kutatás mellett fontosnak éreztem, hogy bekapcsolódjak a helyi magyar közösség életébe is. 2012-től, az akkori főkonzullal, Kiss Gáborral, kedves feleségével, Kiss-Henézi Dóra asszonnyal, valamint az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság elnökével, Dr. Erdal Şalıkoğlu úrral közös programokat szerveztünk. Gyermekprogramok, piknik, táncházak, amik során a magyar hagyományápolás került előtérbe. A KCSP programról hallva, úgy éreztem, mindenképp meg kell próbálnom. Nagyobb ismeretre szerettem volna szert tenni. Hogyan működnek más országokban a magyar közösségek, milyen támogatási lehetőségeken tudunk részt venni, hogyan tudnánk felpezsdíteni az itteni magyar kulturális életet.

Milyen szinten tudtak az ottani közösségben magyarul?

Folytatás és további riportok

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here