Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Isztambulban

A helyi sajtó szórványos összecsapásokról is beszámolt a biztonsági erők és a tüntetők között, akik az Isztambul szívében található Taksim térre próbáltak eljutni.

A török rendőrség 164 tüntetőt állított elő vasárnap Isztambulban egy hatóságilag nem engedélyezett, május elsejei megmozduláson – közölte a török nagyváros kormányzói hivatala. A tájékoztatás szerint az aktivisták a hatósági figyelmeztetések ellenére vettek részt a tüntetésen.

A TÖRÖK HATÓSÁGOK A KORÁBBI ÉVEK GYAKORLATÁNAK MEGFELELŐEN LEZÁRTÁK A SOKAK SZÁMÁRA SZIMBOLIKUS JELENTŐSÉGŰ TERET, A SZAKSZERVEZETEK KÉPVISELŐINEK MINDÖSSZE EGYETLEN KOSZORÚ ELHELYEZÉSÉT HAGYTÁK JÓVÁ.

  • A 2013-ban erőszakba torkollt isztambuli Gezi parki tüntetések óta a kormány nem engedélyezi a május elsejei tüntetéseket a Taksim téren.
  • A 2013-as tüntetés a terület átépítése elleni tiltakozással kezdődött, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése a Taksim téren csakhamar kormányellenes megmozdulássá változott, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget.
  • 1977. május elsején orvlövészek ezen a téren nyitottak tüzet egy félmilliós tömegre, harmincnégy ember életét kioltva. Az elkövetők kiléte máig nem ismert.

IDÉN ISZTAMBUL KISÁZSIAI RÉSZÉN SZÁMOS EMBER GYŰLT ÖSSZE A MUNKA ÜNNEPE ALKALMÁBÓL. MEGMOZDULÁSOK VOLTAK ANKARÁBAN, IZMIRBEN ÉS MÁS TÖRÖK NAGYVÁROSOKBAN IS.

A megmozdulásokon felszólalók leginkább Törökország gazdasági válságával és a hivatalosan 60 százalékot is meghaladó inflációval foglalkoztak.

Index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here