Összeállt az ellenzék, másodszor bukhat az illiberalizmus Isztambulban

Recep Tayyip Erdoğan török elnök megismételtette az isztambuli polgármesterválasztást, de a jelek szerint ezzel sem tudja megakadályozni az ellenzék győzelmét. Egyesek szerint ellenzéki győzelem esetén szétszakadhat a török kormánypárt és felbomolhat Erdoğan kormánykoalíciója, az ellenzék pedig nagy gazdasági lehetőséghez jutna az isztambuli pénzcsapok feletti kontroll átvételével. Ettől függetlenül Erdoğant sem kell félteni, távolról sem arról van szó, hogy egy polgármester-választásba belebukna az évtizedes munkával kiépített rezsimje.

Vasárnap megismételt polgármester-választást tartanak Isztambulban, amely meglehetősen érdekesnek ígérkezik a török demokrácia és Recep Tayyip Erdoğan török elnök hatalma szempontjából: valós a veszélye, hogy az elnök elveszti a két és fél évtizede legfőbb bázisának és gazdasági hátországának számító várost.

Az eredeti, márciusi voksoláson a Erdoğan vezette kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 1994 óta először szenvedett vereséget Törökország legnépesebb és legfontosabb városában. Az ellenzéki jelölt, a szekuláris (kemalista) szociáldemokrata Köztársaság Párt (CHP) által indított Ekrem Imamoglu a 8,5 millió érvényes szavazatból mindössze 14 ezerrel, 0,2 százalékkal győzte le az AKP által indított volt kormányfőt, Binali Yildrimet.

Ekrem Imamoglu és felesége, Dilek Imamoglu Isztambulban, június 16-án

A szavazást nem a győzelem alacsony aránya miatt kell megismételni, hanem mert Erdoğan azonnal csalást kiáltott, és formaságokra hivatkozva az eredmények megsemmisítését követelte. Bár a kérdésben döntő legfőbb választási tanácsot azon kevés szervek egyikének tartották, amelyet még nem gyűrt maga alá egy évtizedes hatalomkoncentrációja alatt az AKP, végül mégis helyt adtak a panasznak.

Visszafogta magát

A márciusi szavazást brutális kampány előzte meg. Erdoğan terroristáknak nevezte ellenfeleit és azzal riogatott, hogy ha nem az AKP jelöltje nyer, az Törökország végét jelentheti. Miután a túlfűtött retorika pártján belül is ellenérzéseket váltott ki, az AKP számára bukásnak számító tavaszi eredmények után a pozitív üzenetekre próbálta helyezni a hangsúlyt. Erdoğan maga pedig a háttérbe vonult: az AKP stratégái szerint az elnök agresszív kirohanásai többet ártottak, mint használtak a pártnak a márciusi szavazás előtt.

Ennek ellenére teljesen mégsem tudta tűrtőztetni magát: a hét elején arról beszélt, hogy Imamoglu nem lehet isztambuli polgármester, amíg nem kér bocsánatot korábbi kijelentéseiért, nem sokkal később pedig ismét terrorista kapcsolatokkal vádolta, lefasisztázta és Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi diktátorhoz hasonlította az ellenzék jelöltjét. (Aminek megvan az a szépsége, hogy a demokráciát elfojtó Erdoğan a demokráciát elfojtó Szíszivel riogat.) A biztonság kedvéért a választási eredményekről beszámoló állami hírügynökség, az Anadolu a voksolás előtt közvetlenül az elnöki kommunikációs igazgatóság irányítása alá került, magyarul már annak a látszatát sem akarják fenntartani, hogy nem propagandamédiáról van szó.

cikk>> index >>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here