Oroszország garanciát követel a Török Áramlat megvalósításához

Oroszország garanciát követel az Európai Bizottságtól a Török Áramlat orosz-török gázvezeték Bulgárián áthaladó tranzitágának megvalósításához – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn kezdődött kétnapos szófiai tárgyalásain.

A Török Áramlatot illető konkrét lépésekről azt követően fogunk tudni egyeztetni, hogy garanciákat kapunk az Európai Bizottságtól: ezt a projektet nem állítják le – hangoztatta az orosz kormányfő.

Medvegyev kijelentésével a meg nem valósult Déli Áramlat földgázvezetékre utalt, amelyhez Bulgária is csatlakozott volna. A Déli Áramlat projektet Oroszország 2014 decemberében állította le az Európai Unió kifogásait követően.

Medvegyevet tárgyalásain elkísérte Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója is. Miller, miután részt vett Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Medvegyev megbeszélésein, újságíróknak elmondta: a Déli Áramlatot pótló Török Áramlat a kivitelezési ütemtervet megelőzve készült el. Az Északi Áramlat 2 gázvezeték kivitelezéséről is beszélt, hangoztatva meggyőződését, hogy ez a projekt nem követi a Déli Áramlat sorsát.

A Török Áramlat a tervek szerint az idén kezdi meg működését, orosz gázt szállítana a Fekete-tengeren keresztül Törökországba. A szófiai vezetés a gázvezeték Bulgárián át Szerbiáig tartó szálának megépítéséért lobbizik.

Február elején Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter azt mondta, hogy Bulgária 2020 elejére elkészül a Szerbiáig tartó vezeték megépítésével.

Korábbi jelentések szerint a balkáni országnak, hogy továbbítani tudja az Oroszországból Törökországon át érkező földgázt, csaknem 1,4 milliárd eurót kell költenie egyebek között egy 484 kilométer hosszú vezeték megépítésére Szerbiáig, továbbá két kompresszor létrehozására.

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here