Őrizetbe vették Egyiptomban a török hírügynökség dolgozóit

Őrizetbe vette az egyiptomi rendőrség egy rajtaütés során az Anadolu török állami hírügynökség kairói irodájának négy dolgozóját, köztük egy török állampolgárt – jelentette szerdán maga a hírügynökség.

A razzia még kedden a kora esti órákban kezdődött. Az egyiptomi rendőrök a helyszínre érkezve kikapcsolták a biztonsági kamerákat és az internetet.

A hatóságok egészen szerda reggelig az iroda átkutatását végezték, lefoglalták az alkalmazottak útleveleit, mobiltelefonjait és számítógépeit, megakadályozva, hogy kapcsolatot teremtsenek a külvilággal. A rendőrök az Anadolu helyszínre érkező ügyvédjének nem árulták el a razzia okát, majd kitessékelték őt a helyiségből.

Éjfélkor a hírügynökség egyik egyiptomi állampolgárságú női dolgozóját szabadon engedték. A hatóságok négy alkalmazottat a szerda reggeli órákban ismeretlen helyre szállították, és azóta sem adtak tájékoztatást a török illetékeseknek az előállítottak hollétéről.

A török külügyminisztérium szerdai közleményében elítélte a rajtaütést és az őrizetbe vételeket. A tárca egyúttal az Anadolu dolgozóinak azonnali szabadon engedését követelte. „Ebben a meggondolatlan hozzáállásban része van a sajtószabadságot illetően érzékenynek tűnő nyugati országoknak is, amelyek szemet hunynak az egyiptomi jogsértések felett” – fogalmazott a minisztérium.

Az Anadolu szerdán arról is beszámolt, hogy a török külügyminisztérium az esettel kapcsolatban bekérette Egyiptom ankarai ügyvivőjét.

Forrás: www.hirado.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here