Orhan Pamuk fotókiállítása Isztambulban

Ezen a fényképen egy madár áll az Isztambul Beyoǧlu kerületében lévő Cihangir mecset kupoláján lévő félholdon, a háttérben a Boszporusz és Isztambul ázsiai része látható. A fényképet Orhan Pamuk készítette.

A világhírű török író, Orhan Pamuk kiállításon mutatja be azokat a fényképeket, amelyeket otthonának erkélyéről készített.

A kiállítás címe: „Erkély: Orhan Pamuk fényképei”. A 66 éves Nobel-díjas író a kiállított képeket 2012 végén és 2013 elején készítette az „állandóan változó Isztambulról”.

A kiállítás kurátora Gerhard Steidl, aki Pamuk Balkon c. fotógyűjteményének németországi kiadásáért is felel. A tárlat február 6-án nyílt meg, és egészen április 27-ig látogatható a Yapı Kredi Kulturális és Művészeti Központban, mely Isztambulban a nyüzsgő Istiklal utcában található.

Pamuk kiadójának közleményében az író szavai is olvashatók: „Van valami ebben az erkélyemről elém táruló látványban, ami a saját lelkiállapotomat tükrözi és feltárja az elképzelhetetlen, de mégis mély érzéseket, amelyek bennem lakoznak.

A kiállításon a Pamuk által készített 8500 fotó közül több mint 600 látható. A képeket Pamuk teleobjektívvel készítette egy 5 hónapos periódus alatt.

A tárlaton a Boszporuszról, az Aranyszarv-öbölről, a Márvány-tengerről, a Herceg-szigetekről, a Boszporuszon cikázó hajókról és a vitorlázó madarakról készült képek nézhetők meg.

A fényképezés üdítő színfoltja lett Pamuk életének, olvasható a Yapı Kredi nyilatkozatában.

Úgy éreztem, hogy újra és újra meg kell néznem a kilátást, pontosabban fényképeket kell készítenem, mert írni róla sokkal nehezebb lett volna” – idézték az írót.

 „Pamuk kezdetben nem akarta, hogy képeit mások is lássák, de később rájött, hogy „a képek nem csak a tájról szólnak, hanem a lelkéről is” – olvasható a közleményben.

Orhan Pamuk könyveit több mint 60 nyelvre fordították le és világszerte több mint 2 millió példányt adtak el belőlük.

Könyvei közül a „Nevem Piros” és a „” a legtöbb nyelvre lefordított és a legtöbbek általolvasott török regény.

2012-ben Pamuk megnyitotta az Ártatlanság Múzeumát egy 19. századi isztambuli házban az azonos című regényéhez kapcsolódóan. 2014-ben ez a múzeum lett az „Év Európai Múzeuma”.

Amikor Pamuk 2006-ban megnyerte az irodalmi Nobel-díjat, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia így nyilatkozott róla: „Szülővárosának melankolikus lelkét keresve felfedezte a kultúrák összecsapásának és összefonódásának új szimbólumait.”

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here