Nyolcvan százalék közelébe emelkedett a török infláció

Kép forrása: www.pikrepo.com

KÉTÉVES CSÚCSRA, 79,6 SZÁZALÉKRA EMELKEDETT AZ ÉVES INFLÁCIÓ JÚLIUSBAN TÖRÖKORSZÁGBAN A SZÁRNYALÓ ENERGIAÁRAK ÉS A GYENGÜLŐ LÍRA EREDŐJEKÉNT. EZ EGY SZÁZALÉKPONTTAL MAGASABB, MINT AZ ELŐZŐ HÓNAPBAN, DE NÉMILEG ALACSONYABB AZ ELEMZŐI VÁRAKOZÁSOKNÁL.

A török központi bank ősszel 500 bázisponttal 14 százalékra vágta az alapkamatot, ami tovább gyengítette a hazai fizetőeszközt. A török líra értékének 25 százalékát vesztette el a dollárral szemben az év eleje óta, míg tavaly 44 százalékkal gyengült.

Miközben a központi bankok a világon az infláció letörésére sorra szigorúbb monetáris politikát folytatnak, addig a török jegybank tétlenül szemlélte a deviza gyengülését és nem változtatott az idén az alapkamaton. A török jegybank csütörtökön 60,4 százalékra emelte éves inflációs prognózisát. Várakozása szerint az őszi hónapokban 90 százalék körül tetőzhet a fogyasztó árindex éves növekedési üteme. A Reuters hírügynökség múlt heti felmérése szerint az infláció éves szinten 70 százalékra mérséklődhet decemberre. Szakértők szerint a pénzromlás mértéke Törökországban a valóságban sokkal magasabb, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak. Közgazdászok Recep Tayyip Erdogan török elnök unortodox gazdaságpolitikáját és a jegybankra nehezedő kormányzati nyomást teszik felelőssé az elszabaduló inflációs környezetért – közölte a távirati iroda.

Forrás: tozsdeforum.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here