Nyári dugók: Rémálom lehet autóval Berlinből Isztambulig jutni

Nemcsak a szerb–magyar határon kell órákat vesztegelni, hanem a szerbiai fizetőkapuknál is.

A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások akár egy egész napot is várakozással tölthetnek, amikor nyári szabadságukra hazautaznának: a magyar–szerb határon kígyózó sorokból szabadulva további többórás várakozásra kell számítaniuk a szerbiai autópályák fizetőkapuinál.

A nyári hétvégéken nem ritka, hogy a magyar–szerb határ kilépőoldalán akár öt-hatórás várakozásra is számítani lehet, és akár már a hajnali órákban több kilométeres sorok alakulnak ki a határátkelőkön.

Rengeteg vendégmunkás autózik Németországból Törökországba. A több mint kétezer kilométeres Berlin–Isztambul-út ideális esetben, várakozások nélkül is több mint 22 órát vesz igénybe.

A magyar–szerb határon esedékes 5-6 órás várakozást tetézi, hogy Szerbia útjain több fizetőkapu is van, ami a nyári csúcsidőben egyenként további körülbelül kétórás várakozást jelent. Útvonaltól függően Szerbia északi határától a déli határig 4-5 fizetőkapun kell átjutni. Majd ki kell lépni Szerbiából, és akár a szerb–bolgár, akár a szerb–macedón határt választják az utazók, további 4-5 órát kell majd várniuk arra, hogy folytathassák útjukat. Ez azt jelenti, hogy a 22 órás út akár 43 órásra vagy még hosszabbra is nyúlhat.

A probléma minden évben felmerül, megoldási javaslat azonban egyelőre nem született sem arra, hogyan lehetne csökkenteni a határon a várakozási időt, sem arra, hogyan lehetne egyszerűsíteni a szerbiai autópályadíj-fizetési rendszert, sőt a tervek szerint újabb kapuk épülnek majd. A tervek szerint például októbertől az észak-vajdasági Topolyánál is működésbe lép egy fizetőkapu, ami tovább lassíthatja a forgalmat.

Forrás: hvg.hu


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here