Nincs új a nap alatt: megint kamatot vágtak a törökök

Kép forrása: pixabay.com

A török jegybank 1,5 százalékponttal, 9 százalékra csökkentette irányadó kamatát csütörtökön, miután a múlt hónapban is hasonló mértékű kamatvágást jelentett be, annak ellenére, hogy az infláció 24 éves csúcson áll.

A jegybank csütörtöki döntése megfelelt a szakértői várakozásoknak. A legtöbb elemző szerint a török központi bank Recep Tayyip Erdogan elnök politikai akaratát követi, aki azt ígérte, hogy havonta csökkenti az irányadó kamatot.

A JEGYBANK AZ ELMÚLT NÉGY KAMATDÖNTŐ ÜLÉSÉN ÖSSZESEN 500 BÁZISPONTTAL VITTE LEJJEBB A KAMATSZINTET.

A mostani döntést követően a központi bank azt közölte, hogy ezzel befejeződött kamatcsökkentési ciklusa, de megfigyelők szerint az államfő tovább erőlteti majd a kamatcsökkentést, különös tekintettel a jövő évi választásokra.

A török jegybank 2021 szeptembere óta 11,5 százalékponttal csökkentette a kamatot. Az enyhítési ciklus kezdete óta a líra jegyzése 55 százalékkal gyengült a dollárral szemben, csütörtökön 18,63 líra ért 1 dollárt, alig mozdult el az újabb kamatvágás bejelentésére.

Törökországban az éves infláció a hivatalos adatok szerint 85,5 százalékra, 24 éves csúcsra nőtt októberben a szeptemberi 83,5 százalékról.

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here