Németországba menekülnek a török értelmiségiek

Háromszor annyi török állampolgár kért politikai menedékjogot Németországban tavaly, mint egy évvel korábban, és igencsak megemelkedett körükben az értelmiségiek aránya. Az ok: a tavaly júliusi puccskísérletet követő üldöztetés és menekülés Recep Tayyip Erdogan török elnök elől.

A német belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban csaknem hatezer török állampolgár kért politikai menedékjogot, az idén további háromezer. Zömük diplomata, bíró, tudós, tanár, köztisztviselő, katonatiszt, újságíró volt hazájában.

“Végtelenül szomorú vagyok, hogy el kellett, hagynom hazámat, de legalább biztonságban vagyok és távol Erdogan kezétől”

– mondja egy névtelenséget kérő férfi, aki 15 hónapja, az elvetélt puccs előtt még bírókén dolgozott Törökországban, majd jobbnak látta, ha mielőbb búcsút vesz családjától, és fizet embercsempészeknek, hogy biztonságba juttassák. Nemcsak neve elhallgatását kéri, de még a települését is, ahol él, attól tartva, hogy Erdogan kormánya kiderítheti hollétét.

A puccskísérlet óta Törökországban több mint ötvenezer embert tartóztattak le, 110 ezret pedig menesztettek állásából azzal a váddal – vagy csupán gyanúval -, hogy olyan szervezetekkel állnak kapcsolatban, amelyeket a török kormány terroristának bélyegez, vagy kapcsolat fűzi őket Fethullah Gülenhez, az Egyesült Államokba emigrált török hitszónokhoz, akit Ankara a puccspróbálkozás “agymesterének” mond, ám aki azóta is váltig tagadja ezt a vádat.

A harmincas éveiben járó bíró szintén tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lett volna Gülenhez, és mint mondja, sohasem támogatott semmiféle puccsot, mégis sietve összecsomagolt és egy barátjához menekült otthonából, amint megtudta, hogy rajta van azon a listán kétezer bíró- és ügyésztársával, akik ellen nyomozást rendelt el Erdogan megtorló gépezete. Pár órával később a rendőrség már kereste is a lakásán és elkobozta számítógépét.

“Mivel Törökországban megszűnt a független igazságszolgáltatás, ha feladnám magam, igaztalanul ítélnének el, talán meg is kínoznának”

– bírálja a török igazságszolgáltatást annak volt bírája. Elmondása szerint törökországi bujdosása alatt eladta autóját, és 8500 eurót – bő 2,5 millió forintot – fizetett egy embercsempésznek, hogy török földről egy görög szigetre juttassa gumicsónakon. Onnan Olaszországba repült, majd tovább Németországba. Pár héttel később sikerült feleségét és két gyermeküket is maga után juttatnia.

Németország azért kedvelt menekülési cél a török értelmiségnek, mivel 3,5 milliós török kisebbségnek adott otthont már a puccs előtt is, és készségesebben fogadja a törököket, mint más nyugati állam – mondja Caner Aver, az esseni Török Oktatási és Integrációs Kutatóközpont tudósa. “A többségükben diplomás menekültek közül néhányan megpróbálnak az Egyesült Államokba vagy Kanadába jutni, mivel angolul tudnak, németül viszont nem, ám Amerikába jóval rögösebb az út, Nagy-Britannia pedig kilépése miatt az EU-ból már kevésbé kívánatos célország” – tette hozzá Aver.

Forrás: www.atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here