Német Migrációs Tanács: Az angol helyett török, lengyel és orosz nyelvet kellene tanítani

Az észak-rajna-vesztfáliai Migrációs Tanács vezetője indítványozta, hogy alsó tagozatban az angol nyelv oktatását szüntessék meg, és helyette a török, a lengyel és az orosz nyelvet tanítsák a diákoknak.

A Migrációs Tanács vezetője, Tayfun Keltek szociáldemokrata politikus szerint Észak-Rajna-Vesztfália Németország legnépesebb tartománya, ahol a lakosság egyharmada migrációs háttérrel rendelkezik. Az ott élők például törökül, lengyelül és oroszul beszélnek. Szerinte a német gyerekeknek egyszerűbb lenne, ha ezeket tanulnák. A migrációs hátterű gyerekeknek pedig több idejük lenne arra, hogy a németre koncentráljanak. Keltek ezen kívül azzal indokolta a javaslatát, hogy ott a való életről van szó, amelyben a gyermekek élnek. Feltette a kérdést, hogy „mi értelme van annak, hogy egy hétéves gyereknek olyan nyelvet tanítanak, amelyet csak a tévéből ismer?”

Kijelentését számos kritika érte Németországban. A tartományi kormány például teljes mértékben elutasítja a javaslatot. Yvonne Gebauer (FDP), tartományi oktatásügyi miniszter szerint az angol a jövőben is központi idegen nyelv lesz, amely lehetővé teszi a könnyebb kommunikációt világszerte. A miniszter úgy látja, hogy így is elég széles a származási ország nyelvén folyó oktatás kínálata. Linda Teuteberg, az FDP migrációpolitikai szóvivője szerint a gyerekek számára a legjobb tanulási esélyeket kell biztosítani. Ebben döntő szerepet játszik a német nyelv ismerete. Ezért több németórára és angolra lenne szükség országszerte. Josef Kraus a tanárszövetségtől azt nyilatkozta, hogy ezt a felvetést teljesen rossznak tartja. Szerinte ez a javaslat az integráció ellen hat. „Ha Németországban tényleg integrációt akarunk, akkor a gyerekeknek németül kell megtanulniuk!” Ennek hiányában még több párhuzamos társadalom alakulhat ki. Hangsúlyozta azt is, hogy „Németországban élünk és nem Törökországban. A közös nyelv és a tanítás nyelve a német.”

Forrás: mandiner.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here