Nem szavazok rád – üzeni a Z-nemzedék Erdoğannak

Szerzői jogok Pool Photo via AP

A török Z-nemzedéknek – azoknak a fiataloknak, akik az ezredforduló tájékán születtek – Recep Tayyip Erdoğan elnök Törökországán kívül mást nemigen volt alkalmuk megismerni. Ugyanakkor ezeknek a fiataloknak már a vérében van a digitális technológia, és szinte elválaszthatatlanok a közösségi médiától.

Ez a nemzedék a minap akkor kapott megkülönböztetett figyelmet, amikor élesen szembeszállt a kormányzati döntéssel, amely a hagyományosan július végi vizsgaidőszakot egy hónappal korábbra, június végére helyezte át.

Az egyetemisták szerint a rendelkezés egyetlen célja a tántorgó idegenforgalom fellendítése, amely a járvány óta válsággal küzd. A fiatalok azt állítják: a fertőzésveszély dacára hosszú vakációra akarják őket küldeni.

A török kormány cáfolta ezt a szándékot.

„Szörnyű, hogy a gazdaság és turizmus elsőbbséget élvez egészségünkkel szemben” – idézi a Deutsche Welle az ankarai Aslit. A 19 éves lány másodszor vág neki a vizsgáknak.

„Senkiben sem bízhatunk” – mondja társa, Fatih, aki még abban sem bizonyos, valóban áthelyezik-e a vizsgaidőszakot. „Ez Törökország, bármi megtörténhet” – teszi hozzá letörten.

Erdoğan elnök a minap – engesztelésül – megkísérelte megszólította a fiatalokat a YouTube-on, de negédes szavai nem csak hogy süket fülekre találtak, hanem váratlan ellenállást váltottak ki.

Nem kapod meg a szavazatomat

„Nem kapod meg a szavazatomat” – üzenték a dacos fiatalok az elnöknek. Ennek török fordítása, az #OyMoyYok hívószó futótűzként terjedt a Twitteren.

Ez a legtöbb „nem tetszik” értékelést kapott videó – üzente kertelés nélkül Berkut.

Forrás: hu.euronews.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here