Nem sok jóval kecsegtet a Trump-Erdogan találkozó

Donald Trump amerikai elnök kedden Recep Tayyip Erdogan török államfőt fogadja a Fehér Házban, ez lesz az első személyes találkozásuk. A várakozások szerint azonban várhatóan sem a szíriai kurdok felfegyverzésének ügyében, sem pedig az amerikai száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását illetően nem jutnak egyezségre.

A Washingtonban megjelenő, a Közel-Kelettel foglalkozó Al-Monitor című lap szerint a csúcstalálkozó előtti várakozások egyenesen elszomorítóak.

A sértődöttség Ankarában tapintható, Washington viszont eddig nem is reagált a török állásfoglalásokra. Különösen Donald Trump múlt héten hozott döntése háborította fel Ankarát. Eszerint ugyanis Washington fegyvereket küld a Szíriában harcoló Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoportnak. Az egyik kormánybarát török lap, a Yeni Safak, a napokban olyan felmérést hozott nyilvánosságra, amely szerint a megkérdezettek 96,4 százaléka a szíriai kurdok felfegyverzése miatt úgy látja: az Egyesült Államok ellenséges Törökországgal.

Az amerikai kormány döntése – ha nem is taszította mélypontra, de – jelentősen megrontotta az amerikai-török viszonyt. Miközben ugyanis Washingtonnak meggyőződése, hogy a kiváló harcosokként ismert szíriai kurdok nélkül a nemzetközi koalíció erői nagyon nehezen tudnák legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet és felszabadítani a terroristák “fővárosaként” számon tartott Rakka városát, Ankara úgy véli, hogy a szíriai kurdok a szeparatista török Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) rokonszenveznek, s az amerikai fegyverek akár még a törökországi kurdokhoz is átszivároghatnak.

Folytatás

Forrás: kitekinto.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here