Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint

Kép forrása: www.pikrepo.com

A térség már nem tud elfogadni háborút – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A török államfő hétfői albániai látogatása után nyilatkozott erről a török sajtó képviselőinek. Erdogan a nyilatkozatában úgy vélte:

“ahhoz, hogy Oroszország meg tudja ezt lépni, az egész világ és a saját helyzetét is fel kell mérnie”.

Rámutatott egyúttal, hogy “a térség már nem tud elfogadni háborút”.

“Nem is lenne helyes” – tette hozzá, hangoztatva, hogy “a háborút ki kell törölni, ki kell dobni a politikatörténetből”.

A török elnök jelezte, hogy mind Ilham Aliyev azeri elnökkel, mind pedig magával Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélni fog a kérdésről. Erdogan végül a török újságíróknak felidézte azt is, hogy Törökország a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállását is ellenezte.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Segítsen be Amerika
Közben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német hivatali partnerével, Annalena Baerbockkal közösen megtartott moszkvai sajtótájékoztatóján elmondta: Oroszország üdvözölné az Egyesült Államoknak a meglévő diplomáciai formátumokon kívüli részvételét a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó diplomáciai erőfeszítésekben.

Folytatás

Forrás: privatbankar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here