Múzeum nyílik az isztambuli Új repülőtéren

Az isztambuli Új repülőtér nemzetközi terminálján egy 1000 m2-es múzeumot építenek, ahol minden évben más témában lesznek kiállítások.

A repülőtéri múzeumba Törökország minden részéről hoznak majd kiállítási tárgyakat, amelyek „Anatólia kincseit” mutatják be.

A Hürriyet című török lap újságírója, Ömer Erbil arról számolt be, hogy a világ minden táján vannak múzeumok a repülőtereken, többek között San Franciscóban, Amszterdamban, Athénban és Kairóban is. Mivel az isztambuli Új repülőtéren az elmúlt időszakban 50 millió utas is megfordult és ez a szám a következőkben a 90 millió főt is elérheti, ezért esett a választás erre a terminálra, ahol egy 1000 m2-es múzeum megnyitását tervezik.

A jövőbeni múzeum a legnagyobb lesz azon repülőtéri múzeumok között, melyek az adott ország népszerűsítésére jöttek létre. Az építést a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium megbízásából az IGA végzi majd. Ez a vállalat építette az Új repülőteret is.

Mehmet Nuri Ersoy idegenforgalmi miniszter reméli, hogy sokak érdeklődnek majd a múzeum iránt, amely az Isztambuli Régészeti Múzeumhoz kapcsolódik és több mint 200 tárgyat állítanak ki. A múzeum várhatóan 2020. május 29-én nyit.

Az új múzeum, amelyet Isztambul Repülőtéri Múzeumnak neveztek el, minden évben új téma alapján kerül berendezésre. Az idei évben az őskor emlékei kerülnek kiállításra, amelyek fontos szerepet játszottak az anatóliai civilizációk életében. Természetesen a nagysúlyú, nehezen mozgatható tárgyak a kiállításon csak másolatban lesznek láthatók, de a kisebb tárgyak eredetiben kerülnek bemutatásra.

A múzeumban a gyerekek számára is kialakítanak majd egy részt, valamint a múzeum bal oldalán Törökország UNESCO Világörökségi Listáján szereplő 18 helyszín bemutatását is tervezik.

Forrás: arkeofili.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here