Működik az új balkáni gázvezeték, ami ellen az USA és az EU 15 évig hiába küzdött

Január elsején este hatkor Alekszandar Vucsics szerb elnök átadott egy új gázvezetéket, ami alapjaiban változtatja meg az energetikai kereskedelmet a térségben. A vezetékből októbertől Magyarországra is érkezik gáz, és ezzel új korszak kezdődik a hazai ellátásban is. Az új szakasz átadásával nagyon közel került Oroszország ahhoz, hogy befejezze az Ukrajnát elkerülő, és az egész térséget bekerítő, gázvezetékekből épülő gyűrűt.

Délinek tervezték, Töröknek nevezték, Balkáninak hívják

Az új vezetéket most éppen Balkáni Áramlatnak nevezik, bár az elmúlt években Török Áramlatként hivatkoztak rá – és így írtunk róla eddig mi is. A változtatás fő oka, hogy az USA-ban törvény készül az építkezésben részt vevő cégek, cégvezetők és politikusok szankcionálására, csakhogy a törvény szintén Török Áramlatnak hívja a vezetéket, úgyhogy tekinthető balkáni furfangnak is az új neve, amivel talán a szankciókat akarták kicselezni.

A lényeg, hogy a vezetékkel először vált lehetségessé, hogy Oroszország déli irányból juttasson el földgázt Közép-Európába, szemben az eddig használt kelet-nyugati iránnyal. Az új vezetéken a gáz a Fekete-tenger alatt jut el Oroszországból Törökországba, és onnan megy Bulgárián át Szerbiába, onnan pedig kisebbik része Bosznia-Hercegovinába, illetve a szükséges hazai építkezések befejeztével a nagyobb része Magyarországra, és a tervek szerint innen Ausztriába. Mostanáig Ukrajna felől érkező gáz látta el Magyarországot, és Magyarországon keresztül Szerbiát és Boszniát is.

Az új vezeték építését Oroszország már bő 15 éve erőlteti. Nem piaci megfontolások álltak a terv mögött, hiszen a meglévő, Ukrajnán áthaladó vezetékek elégségesek voltak eddig is a térség ellátására, a csövek kapacitása nagyobb, mint amennyi gáz az utóbbi években keresztülment rajtuk. Politikai és konkurencia-kizárási okai voltak, hogy ebbe az óriási beruházásba belekezdtek.

A legfontosabb ok Ukrajna kikerülése. Már a 2004-es, úgynevezett narancsos forradalom után fontos lett Moszkvának, hogy Ukrajna stratégiai pozíciója a régiós gázkereskedelemben meggyengüljön, és Kijevből ne lehessen az oroszokat zsarolni a tranzit leállításával, illetve a tranzitdíj emelésével, továbbá ne legyen számottevő bevétele az ukrán kormánynak a vezetékei bérbeadásából és a gáz tárolásából. Amióta Ukrajnában stabilan orosz-ellenes kormányok vannak hatalmon, vagyis 2014 óta, ez az igény különösen fontos lett orosz részről.

Volt egy másik oka is az oroszok balkáni terveinek: a 2000-es évek elején komoly nyugati befektetésekkel készítették elő, hogy azeri gázt hozzanak a térségbe, ez lett volna a Nabucco-vezeték, amit a 2008-as pénzügyi válság vett le a napirendről. És bár 2020-ra elkészült egy azeri gázt nyugat felé hozó új vezeték, a TAP, csakhogy ez már nem Közép-, hanem Dél-Európa piacait célozta meg, és így az azeri-török-görög-albán-olasz nyomvonalon lefektetett csövek nem veszélyeztetik a hagyományos orosz piacokat.

Folytatás

Forrás: tldr.444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here