Mitől védik ennyire a török elnököt?

Kiemelt biztonsági intézkedésekkel védik a csütörtökön Budapestre érkező Recep Tayyip Erdogan török elnököt. A Nyugatra alig látogató Erdogant nem nagyon hívják mostanában sehova, így nem csak magyar tüntetők várják majd, hanem külföldről is érkeznek kurdszimpatizánsok.

Mozgalmas napnak ígérkezik a csütörtök, Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása fenekestül felforgatja a fővárosiak életét. A rendőrség oldala szerint a török elnök konvojának útját keresztező közutakat is lezárják szakaszosan, márpedig ő bejön a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, ellátogat Óbudán a Gül Baba türbéjéhez, amit részben török pénzből újítottak fel, majd a budai Várba, a Karmelita kolostorba is felmegy. Így több tucat utcát érint lezárás és megállási tilalom.

Ahogy megszokhattuk a Putyin-látogatásokkor, a konvoj haladási útja mentén ellenőrzik a szemeteskukákat és lehegesztik a csatornafedeleket is, ez már rutineljárásnak számít.

“Itt a kelet-európai szokások érvényesülnek” – mondja magyarázatképpen Kisbenedek József biztonságpolitikai szakértő, tőlünk nyugatabbra egyszerűbben szokták megoldani a delegációk közlekedését, kevésbé forgatja fel a helyi lakosok életét. Erdogan elnök a szakértő szerint világszerte a legvédettebb vezetők közé tartozik, ez indokolja az erős biztonsági lépéseket, de erre még rátesz egy lapáttal, hogy az észak-szíriai török hadjárat miatt még erősebb védelem lehet indokolt, “sok ember haragszik rá” – emeli ki a szakértő.

Az ilyen látogatásokat alaposan elő kell készíteni, a magyar hatóságok egyeztetnek a török titkosszolgálatokkal, hírszerzéssel, és az elnök biztosításáért felelős török állami szervezettel. Magyar részről az Alkotmányvédelmi Hivatal és a TEK a felelős és a tárgyalási partner, mondja Kisbenedek. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, az NKE tudományos főmunkatársa szerint ez a biztosítás nem számít kiemelkedően nagynak, szerinte a Putyin-látogatásokkor is ilyen intézkedések történnek.

További információk

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here