Mina gyermekei – segítség 11 lánynak 11 lány emlékére

11 fiatal lánnyal a fedélzetén lezuhant egy magángép, és nyomukat sem lelik –  ez a tragikus hír járta be a török sajtót 2018. március 11-én. A repülő egy leánybúcsú után tartott haza Törökország felé a menyasszonnyal, Mina Başarannal, a vele együtt utazó 7 közeli barátnőjével és a háromfős személyzettel. A részletekről tavaly a Türkinfo is beszámolt.

Beril Başaran – Mina édesanyja – a napokban bejelentette, hogy a 11 sikeres fiatal lány emlékére március 11-én egy projektet indítanak útjára Mina gyermekei néven: 11 iskolás lánynak kívánnak segítséget nyújtani.

A lánya elvesztését átélő édesanya a Török Egyetemista Nők Egyesületének három tagjával közösen alkotta meg a projekt ötletét és működési elvét. A projekt ötletadója Gülsen Genç harmadéves jogásztanuló, egy 6 gyermekes kırşehiri család lánya. Társa, Rabia Ertaç, szintén jogászhallgató, Gaziantepből származik, ugyancsak 6 gyermekes családból. A harmadik tag, Renginur Keskin is jogot hallgat, Van városából, egy 4 gyermekes családból érkezett.

A projekt célja, hogy 10–14 éves rászoruló gyermekek részére nyújtson anyagi és erkölcsi támogatást. Célul tűzték ki, hogy megtanítsák ezeknek a gyermekeknek, hogy bízzanak magukban, fogadják el testi és személyes adottságaikat, és küzdjenek a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Ennek érdekében kétlépcsős segítségnyújtást dolgoztak ki: a programban résztvevő 11 fiatal először pszichológiai felkészítésben részesül, megtanulják a kapcsolatteremtés, a társadalomba való beilleszkedés modelljeit, illetve intelligenciafejlesztő játékokkal segítik őket.

Ezt követően, júniustól, egyenként keresik fel az ösztöndíjban részesülőket, és egyeztetnek anyagi szükségleteiket illetően. Támogatják az iskolának fizetendő díjat, az íróeszköz-beszerzésüket, havi összeget nyújtanak gyermekkönyv- és tudományos lapok vásárláshoz, fizetik a tehetségüknek megfelelő zene- vagy sporttanfolyamot, illetve segítenek a személyes higiéniai eszközök beszerzésében is.

Mindezzel az elhunyt Mina Başaran emléke és elvei előtt tisztelegnek.

Mina maga is fontosnak tartotta a szociális segítségnyújtást, tavaly a nemzetközi nőnap alkalmából a MAG magazinnak adott riportban elmondta: „A török nők legfőbb problémája az esélyegyenlőtlenség az élet minden területén. Ez a helyzet a nőket a munkától kezdve valamennyi gazdasági területeken érinti. A nők a társadalomban hátrányos helyzetben vannak, pedig inkább pozitívan kellene őket megkülönböztetni.”

Forrás: hurriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here