Mesemondó projekttel nyert nemzetközi díjat egy ankarai tanárnő

Sultan Serdar Doksöz nem csak pedagógus: költő, meseíró, mesemondó. Egy általa kezdett akció – mely először Törökország-szerte kezdett terjedni, majd nemzetközi színtérre is kilépett – elismerést hozott számára.

A Bana Bir Masal Anlat Öğretmenim (Meséljen nekem, tanítóm!) kezdeményezés híre egészen Indiáig eljutott, ahol neki ítélték a Global Teacher Award 2021 (Nemzetközi Pedagógus Díj)  elismerést.

 

Sultan Doksöz 16 éve tanít török nyelvet. Ankarában, a Mamak kerületben található Cebeci iskola tanára. Mindemellett verseket és meséket is ír a gyerekek számára, továbbá saját meséit adja elő, melyeken keresztül a török kultúrát és szokásokat is szeretné megtanítani a legfiatalabbaknak. 

Több mesés- és verseskötete megjelent már: Şiir Tadında Masallar (Versízű mesék), Turuncu Kal Benimle (Maradj velem, narancssárga). A közösségi médiában használt neve is sokatmondó: @sair_anne néven találják őt meg, ami egy szóösszetétel a költő és az anya szavakból.

Forrás: Şair Anne Facebook oldal

Nemcsak írja a meséket, el is mondja azt a gyerekeknek. Sok-sok helyre, még több gyerekhez eljutott, szinte minden meghívást elfogadott iskoláktól, óvodáktól. Igen ám, de jött a pandémia időszaka, amikor nem utazhatott hozzájuk, csak interneten találkozott velük. Így is folytatta a mesemondást, kicsit eltávolítva a gyerekeket a digitális tértől, átrepítve őket a mese világába.

Így indult útjára a Bana Bir Masal Anlat Öğretmenim (Mondjon egy mesét, tanítóm!) összefogás is. Előbb egy-két, majd egyre több pedagógus csatlakozott. Sorra jelentek meg videók, amelyekben a tanárok mesét mondanak diákjaiknak. Milyen jó lehetett a kisiskolásoknak, hogy ebben a nehéz időszakban saját tanító nénijüket vagy tanító bácsijukat láthatták, hallhatták!

Sultan Doksöz nem maradt Törökország határain belül. Az e-Twinning* eszközrendszerén keresztül meséit 22 országba juttatta el, köztük Ukrajnába, Indiába, sőt Magyarországra is. Válaszokat is kapott gyermekektől: egy ukrajnai kisfiú a történethez illusztrációt készített, és elküldte neki. Nagyon meghatotta, mikor egy kisfiú azt mondta neki, korábban még soha nem hallgatott mesét. 

Fáradozásaiért megérdemli a nemzetközi sikert és díjat. 108 ország több ezer pályázó tanára közül nyerte el az elismerést. A mesemondó tanárnő a világ összes gyermekének ajánlja díját.

(*) Az e-Twinning az európai iskolák közössége. Olyan felületet biztosít a résztvevő európai országokban működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket, azaz röviden: átélhetik, milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni, és részt vehetnek annak életében.  (forrás: schooleducationgateway.eu)

Forrás: dha.com.tr és a fenti videóriport

Erdem Éva –  Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here