Merkel felhívta Erdogant Szíria miatt

20160523merkel-angela-erdogan-recep-tayyipA német kancellár és a török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. Egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását az ostromlott Aleppóban. Recep Tayyip Erdogan felhívta Angela Merkel figyelmét, hogy az EU tartsa be a menekültügyi megállapodást, Németország pedig lépjen fel a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen.

Angela Merkel német kancellár és Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon egyeztetett a szíriai helyzetről. A két politikus kiemelten foglalkozott az Aleppóban kialakult humanitárius állapotokkal. A kormányerők által ostromlott keleti városrészből mintegy 27 ezren menekültek el az elmúlt napokban.

Az ENSZ szerint 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyekre szorulnak, ám novemberben szinte semmit nem tudtak nekik eljuttatni. Merkel és Erdogan egyetértett abban, hogy fel kell gyorsítani a segélyszállítmányok célba juttatását.

Erdogan arra hívta fel a német kancellár figyelmét, hogy az EU-nak teljesítenie kell a márciusi menekültügyi megállapodásba foglalt vállalásait. Ankara ezalatt a schengeni vízummentességre, a törökországi menekültek támogatására és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására tett ígéretet.

A török államfő jelezte Merkelnek, hogy Németországnak aktívabban kell fellépnie a területén is működő Ankara-ellenes szervezetek ellen – így a Kurdisztáni Munkáspárt, valamint a július 15-i puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok hálózata ellen.

Forrás: www.origo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here