Mely országokban aggódnak leginkább az emberek az egészségügyi ellátás miatt?

Magyarországon, Brazíliában és Lengyelországban aggódnak leginkább az emberek az egészségügyi ellátás miatt Forrás: REUTERS/Mohammed Salem

Az Ipsos Mori piackutató intézet havi felmérése szerint a magyarok közel háromnegyedét aggasztja az egészségügyi ellátás. Magyarországon decemberhez képest 22%-kal nőtt azok száma, akik aggodalmukat fejezték ki az egészségügyi ellátással kapcsolatban. Ez az ország egészségügyi rendszerének problémáira, a kórházak hosszú várakozási idejére és a korrupciós jelentésekre vezethető vissza.

Lengyelországban az emberek 62%-a aggódik az egészségügyi ellátás miatt. Ez 10%-os növekedést jelent decemberhez képest. A PwC (Pricewaterhouse Coopers) 2016-os beszámolója szerint a lengyel egészségügyi rendszer fő problematikája a finanszírozás hiányából fakad.

A listán Magyarország és Lengyelország után a brazilok következnek, 46%-uk, míg az Egyesült Királyságban élők 42%-a aggódik az egészségügyi ellátás miatt. A beszámolók szerint Brazília egészségügyi rendszere már egy ideje nagy nyomás alatt van többek között a költségvetési hiányok, a demonstrációk és a Zika vírus kitörése miatt.

Magyarországon, Brazíliában és Lengyelországban aggódnak leginkább az emberek az egészségügyi ellátás miatt
Forrás: Statista

Egészségügyi válság az Egyesült Királyságban? Az Egyesült Királyságban időközben komoly aggodalmak merültek fel a hosszas várólisták és az egészségügy finanszírozásának megoldatlansága miatt. Ezek a tényezők az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) válságát sejtetik.A brit Unite szakszervezet szerint az NHS „leépítette a személyzetet, a betegeket pedig túlzsúfolt várótermekbe kényszerítette”.A megoldás – a Unite szerint – az, ha az NHS-t megfelelően finanszírozza az állam, és az visszakerül a közgyógyellátás keretei közé – egy februári demonstráció követeléseinek megfelelően.

Demonstráció a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat jobb finanszírozásáért
Forrás: REUTERS/Neil Hall

A tiltakozások arra késztették Donald Trump amerikai elnököt, hogy twitter-üzenetben nyilvánítsa ki véleményét az NHS-sel kapcsolatban, mely szerinte „összeomlott és nem működik”.Jeremy Hunt egészségügy-miniszter a twitteren keresztül válaszolt az elnöknek: „Büszke vagyok arra, hogy olyan országban élek, ahol az egészségügyi ellátáshoz mindenki hozzájuthat – függetlenül bankszámla-egyenlegének nagyságától.” Az Egyesült Államok másképp áll az egészségügyi ellátáshoz Az Egyesült Királyságtól eltérően az amerikaiaknak biztosítással kell rendelkezniük ahhoz, hogy az egészségügyi ellátásban részt vehessenek. A felmérés szerint az amerikaiak 38%-a aggódik, mely mutató bár egy százalékponttal jobb, mint decemberben volt, ugyanakkor még mindig jelentősen magasabb a 24%-os világátlagnál. A BBC becslése szerint az amerikaiak mintegy 15%-a nem rendelkezik megfelelő egészségbiztosítással. Barack Obama korábbi elnök annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtasson, bevezette a megfizethető ellátásról szóló törvényt, más néven az Obamacare-t. És bár a törvényt számos politikus ellenezte, mióta 2010-ben elvetették, januárban már egy olyan tendencia volt megfigyelhető, melyben megugrott azoknak az amerikaiaknak a száma, akik egészségügyi ellátásukat 2018-ban már az Obamacare-tervnek megfelelően kívánják fedezni. S ahol a polgárok nem aggódnak annyira A felmérés szerint a lista másik végén Törökország áll, ahol a lakosság csupán 3%-a aggódik az egészségügyi ellátás miatt, míg Dél-Koreában, Mexikóban és Argentínában 6%.

Globálisan az emberek 24% -a aggódik az egészségügyi ellátásban
Forrás: REUTERS / Ueslei Marcelino

Bár ezeknek az országoknak az egészségügyi rendszere eltér egymástól, mégis közös bennük, hogy bizonyos ellátási formához bárki hozzájuthat.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: weforum.org


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here