Megszépült a minaret és -környezete

A minaret felújítása 2017. május 15-én vette kezdetét, az átadást akkor még 2018 tavaszára ígérték. A munka némiképp elhúzódott, Európa legészakibb minaretjét december 4-én adták vissza a közönségnek, cserében viszont nem csak a torony újult meg, hanem a környezete is.

A minareten zajlott munkák eredménye kevésbé lett látványos, ám a beavatkozás annál hasznosabbnak és halaszthatatlanabbnak számított. Az emlékmű állapota folyamatosan romlott, felújítását évek óta sürgették már a szakemberek és félő volt, hogy elvesztheti egy pótolhatatlan értékét Eger. Erre szerencsére nem került sor, talán az utolsó pillanatok egyikében megjelentek a viccesen kinéző támaszok, állvány rejtette el a tornyot, hogy a titokzatosságban megerősítsék az alapzatot, kicseréljék az elhasználódott köveket. Az “új” minaret egy árnyalatnyival világosabb lett az elődjénél, ezen túl más látványbéli változás nem történt – nyilván nem is kellett volna, a legfontosabb, hogy már stabil lábon áll az építmény.

A város régóta rebesgette, hogy tervezik az emléket körülvevő apró tér rehabilitációját is, a torony felújítása után szerencsére erre is sor került. Végül emiatt nyithat ki csak jövőre a látványosság. Túlzott izgalmakat a tér felújítása sem hozott magával, noha ez már elbírt volna valami modern meglepetést. Könnyű úgy okosnak lenni, hogy pontosan mi sem tudjuk megmondani, hogy mit lehetett volna elképzelni ide, ám tény, hogy maradt bennünk némi hiányérzet. A múlt és jelen ügyes ötvözése lenyűgözően tud hatni, lerágott csontként tökéletes példa erre a Louvre üvegpiramisa. Ha nem is ilyen méreteket vártunk, azért Eger is tovább mutathatott volna a térkövek egyszerű újrarakásánál. Izgalom végül nem lett, de a tér esztétikai értéke így is nagyságrendekkel javult, panaszunk hát nem lehet. Főleg, hogy itt is egy, a fürdőnegyednél látott folyamathoz van szerencsénk. A térfelújítás egy hosszú folyamat záró akkordja volt, korábban már megújult itt a Bartakovics Béla Művelődési Központ és az Irgalmasok kápolnája is. A munkák végére egy komplett új utcaképet kaptunk.

Folytatás

Forrás: www.egrinapok.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here