Megmutatták, hogyan építenék át a Király fürdőt

Ha minden a tervek szerint alakul, 2019-ben zárva lesz majd a Király fürdő. A Király egyike a leghíresebb budapesti fürdőknek, és az egyik olyan jelenleg is üzemelő fürdő a fővárosban, amit még Buda török megszállása idején építettek, viszont az épület kritikus állapotban van, sok éve esedékes már a felújítása.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) végül tavaly írt ki ötletpályázatot építészeknek, a beérkezett munkákat a fürdővállalat vezetősége és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselői közösen értékelték, a terveket pedig kedden mutatták be. A zsűri ugyan nyertest is hirdetett, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan az első helyen végzett terv valósul majd meg: sok függ attól is, hogy milyen finanszírozási keretben zajlik majd a felújítás, ha ugyanis közbeszerzést fognak kiírni, akkor újabb pályázati kör lehet, melyen az építészeti szempontoknál is hangsúlyosabb lesz például a tervek költségvetése.

A mostani kiírás nemcsak felújításról, hanem kisebb bővítésről és átalakításról is szólt. Egyrészt a fürdő vezetése áthelyezné a főbejáratot a Fő utcából az épület mellett futó Ganz utcába, valamint szeretnének egy 20 vagy 25 méteres új úszómedencét is, a meglévő épületeket pedig két zónára osztanák: lenne egy török zóna és egy wellness részleg. Ezen kívül igényként merült fel a jelenleg nyitott udvar lefedése, illetve egy esetleges kiállítótér megépítése is.

A bejárat áthelyezése ésszerű ötletnek tűnik: az elmúlt évtizedekben a Fő utca jóval magasabb lett, ezért a fürdőt jelenleg egy sikátorszerű süllyesztőből lehet elérni, ami a képen a korlát mögött fut:

Folytatás

Forrás: 444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here