Megkezdődött a terrorizmussal vádolt jogvédők pere Isztambulban

Megkezdődött szerdán Isztambulban a német állampolgárságú Peter Steudtner és tíz másik, terrorizmussal vádolt jogvédő pere – jelentette a CNN Türk török hírtelevízió.

A beszámoló kiemelte, hogy az első bírósági tárgyalást a külföldi sajtó számos képviselője a helyszínen követi figyelemmel. A Birgün ellenzéki napilap arról is beszámolt, hogy az eseményen többek között jelen van Georg Birgelen német, valamint Bertrand Buchwalter francia főkonzul is – írja az MTI.

Az ügyben Steudtneren kívül még tíz ember érintett: egy svéd, valamint kilenc török jogvédő, köztük az Amnesty International (AI) törökországi irodájának vezetője, Idil Eser, illetve az AI törökországi elnöke, Taner Kilic. Nyolc aktivista előzetes letartóztatásban van.

Steudtnert és a többi jogvédőt júliusban állította elő és tartóztatta le a török rendőrség az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) található egyik szállodában, ahol az AI közleménye szerint kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

A vádirat értelmében a titkos gyűlés résztvevőinek az volt a céljuk, hogy a legfőbb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) június közepén Ankarából Isztambulba indított és heteken át tartó tiltakozó „igazságmenetéből” a 2013-as Gezi parki tüntetésekhez hasonló „erőszakot és társadalmi káoszt” alakítsanak ki.

A találkozót állítólag Kilic szervezte. Őt azonban már korábban, júniusban elfogták a hatóságok. Feltehetően használta azt a ByLock nevű titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a török hatóságok szerint a tavalyi puccskísérletet szervezték.

Folytatás

Forrás: mno.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here