Megjósolhatatlan, hogy ki nyeri a megismételt választásokat Isztambulban

A március 31-ei helyhatósági választás isztambuli teljes eredményeinek az érvénytelenítését kezdeményezte a héten a legfőbb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt. Előzőleg a Legfőbb Választási Tanács a kormánypárt kezdeményezésére, már döntött a főpolgármester-választás megismétléséről, de csak a főpolgármester személyére vonatkozóan, a kerületi polgármestereket ez nem érintette volna. Tovább folyik tehát a csata Isztambulért.

A kormánypárt egyáltalán nem szerepelt rosszul a választásokon, nagyjából hozta az előző választás eredményeit, és jellemzően csak azokat a területeket nem tudta megszerezni, amlyeket tradicionálisan az ellenzék szerez meg – fogalmazott Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 Ma este című műsorában, majd hozzátette: Recep Tayyip Erdogan elégedett volt az eredményekkel, de a főpolgármesteri pozíció miatt többször is fellebbeztek, majd arra jutottak, annyi szabálytalanság történt, hogy újra meg kell rendezni a választásokat.

Régóta nem döntött ilyen kevés szavazat

A Választási Bizottság figyelembe vette és kielemezte a kéréseket, és mivel Ekrem Imamoglu csupán néhány tízezer szavazattal nyert, így a kormánypárt több körzetben is a szavazatok újraszámlálását kérte. Ezt követően olvadt 13 ezerre a különbség. A kormánypárt újra fellebbezett, még több visszaélésre, például a Választási Bizottság összetételére, hivatkozva. A VB néhány hetes tanakodás után döntött úgy, hogy új választásokat kell kiírni – magyarázta.

Elmondta: a köztársasági elnöki és a parlamenti választáson más eredmények születtek, amelyek nem voltak ennyire kiélezettek, így hiába volt ugyanez a bizottság összetétele, nem jelentettek ennyi és ilyen mértékű visszaéléseket, tehát nem volt szükség a szavazatok újraszámlálására. Ekkora nyomás mellett a VB végül úgy döntött, ad még egy esélyt Ekrem Imamoglunak és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a megmérkőzésre.

Egeresi szerint a megismételt választáson bármi megtörténhet, mivel csak nagyon kicsi volt a különbség a két jelölt között, ez még a közvélemény-kutatásoknál is a statisztikai hiba része egy tíz és félmilliós szavazótömegnél.
Az AKP abban bízik, hogy intenzív kampánnyal még több embert tudnak mozgósítani,

Imamoglu szavazói közül pedig minél többet meggyőzhetnek, hogy Binali Yıldırım-re, a kormánypárti jelöltre adják a voksukat. Az ellenzéknek hasonló tervei vannak – tette hozzá.

Forrás: www.hirado.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here