Mégis működik a török elrettentés Szíriában

Célt értek Erdogan fenyegetései, a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Oroszország úgy tűnik, hajlandó közbenjárni a menekültáradatot kiváltó hadműveletek leállítása érdekében.

Újabb küszöbön álló észak-szíriai hadjáratot jelentett be szerdán Recep Tayyip Erdogan. A török elnök már korábban is rendszeresen fenyegetőzött támadásokkal, leggyakrabban a Törökország által terroristának tartott szíriai kurd fegyveresek ellen hirdetett hadműveleteket – általában azonban nem indította meg azokat, miután a kurdokat támogató Egyesült Államok engedményeket tett. Erdogan célkeresztjébe ezúttal a damaszkuszi rezsim került, a katonai akciókat ígérő nyilatkozatok pedig az azzal szövetséges Oroszországnak szóltak. Az ankarai kormányzat azt követeli, hogy a Bassár El-Aszád szír elnökhöz hű hadsereg állítsa le északnyugat-szíriai offenzíváját, amely minden egyes nap menekültek tízezreit indítja el a török határ felé.

Erdogan ultimátumot is adott: ha a szír kormányerők február végéig nem vonulnak vissza az orosz-török tűzszüneti megállapodásokban kijelölt demarkációs vonalak mögé, akkor a török hadsereg maga fogja visszaszorítani őket. A fenyegetés nyomatékosítására Törökország jelentősen megnövelte szíriai jelenlétét: katonák ezreit, illetve harckocsit százait vezényelte az országba. A török és a szír hadsereg két alkalommal össze is csapott, ám mindezek ellenére Bassár El-Aszád magabiztosnak mutatta magát, hétfőn például üres szavaknak nevezte Erdogan fenyegetéseit. A szír kormányerők tovább nyomultak előre a lázadók utolsó bástyájának számító Idlib tartományban. Azt közölték, hogy folytatni fogják azon “szent és nemes feladatukat”, hogy felszámolják “a terrorszervezetek maradványait” – legyenek azok bárhol is Szíriában.

Folytatás >>>

Forrás: nepszava.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here