Megállíthatatlan a török infláció, újabb kamatvágás esedékes

Kép forrása: www.pikrepo.com

Átlépte a 83 százalékot a törökországi áremelkedés mértéke, a maginfláció pedig 68 százalékra emelkedett, azonban Recep Tayyip Erdogan elnök továbbra is ragaszkodik az alacsony kamatlábakhoz.

Törökországban a fogyasztói árak éves szinten 83,5 százalékkal emelkedtek szeptemberben, ami összehangban van az előrejelzésekkel – írja a Bloomberg a török statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

A havi infláció 3,1 százalékkal gyorsult, valamivel alacsonyabb az előzetes becsléseknél.

A pénzromlás 2017 eleje óta szinte megszakítás nélkül két számjegyű Törökországban, viszont idén a nyersanyagárak növekedése és a központi bank kamatemeléssel szembeni vonakodása miatt az előző hónapban negyedszázados csúcsot döntött meg.

Az orosz–ukrán háború megviselte a közel-keleti ország gazdaságát, miközben Recep Tayyip Erdogan elnök elutasította azt a közgazdasági tézist, hogy a kamatemelés visszafogja az inflációt. Így aztán a török központi bank kamatcsökkentések sorozatát hajtotta végre.

A fogyasztói kosár negyedét kitevő élelmiszerek és alkoholmentes italok éves inflációja szeptemberben 93,1 százalék volt, szemben az augusztusi 90,3 százalékkal.

Az infláció fő összetevői közül a lakhatási költségek gyorsultak a leggyorsabban, havi szinten 10 százalékkal, éves szinten az árak 85 százalékkal nőttek. Az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek 2021 szeptemberéhez képest. A szállítási költségek ugyanebben az időszakban 118 százalékkal nőttek.

Recep Tayyip Erdogan elnök azonban ragaszkodott a még alacsonyabb kamatlábakhoz, mondván, hogy azok segítenek majd az infláció csökkentésében. Ez az érvelés ellentmond a hagyományos gazdasági elméletnek, és a török tapasztalatok sem igazolták. Erdogan azt szorgalmazta, hogy az irányadó kamatlábat a jelenlegi 12 százalékról az év végére 10 százalék alá csökkentsék.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here