Mázas cserepek különös jelekkel

Török–mongol feltárás Van tartományban. (Fotó: Europress/AFP)

A kelet-törökországi Van tartományban fedezhették fel a Hüla­gü kánnak, Dzsingisz kán egyik unokájának épített palota maradványait. Egyes szakemberek azonban óvatosságra intenek, mondván, több információra van szükség ahhoz, hogy a maradványokat a kánhoz köthessék.

Dzsingisz kánnak több gyermeke és még több unokája volt. Egyik unokája a magyar történelemből jól ismert Batu kán, aki 1241–42-ben végigpusztította az országot. Máig vitatott, hogy 1242 tavaszán miért hagyták el váratlanul a Kárpát-medencét a gyilkos hadak. Sokáig azt tartották valószínűnek, hogy Batu kánhoz eljutott Ögödej nagykán 1241. decemberi halálhíre, és ott akart lenni a kánválasztáson. Az sem kizárt, hogy a kedvezőtlen időjárás, a sereg mozgását hátráltató terepviszonyok, illetve a magyarok ellenállása miatt vonultak vissza.

Az 1217–1265 között élt másik unoka, Hülegü kán a Közel-Keleten vezetett katonai expedíciókat. Legemlékezetesebb tette Bagdad 1258-as kifosztása és a város nagy részének lerombolása volt. A várost ötvennapos ostromot követően vette be, lakóit kivégeztette. Bagdad jelentősége ezzel hosszú időre elenyészett, a szunniták kalifátusa megszűnt.

A Mongol Birodalom egysége 1259-ben Möngke kán halála után megbomlott, és a hadvezérek között megkezdődött a harc az utódlásért. A birodalom ezután négy, egymástól meglehetősen elkülönülő részből állt: az Aranyhordából, a Hülegü vezette Ilhanátusból, a közép-ázsiai Csagatáj kánságból, valamint Mongólia és Észak-Kína területeiből. Hülegü visszautasította, hogy jelöltesse magát a következő nagykánnak.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here