Magyarország mellett Kína, Törökország és Oroszország sem kapott meghívót a demokrácia-csúcsra

Kép forrása: www.pikrepo.com

Nem sikerült megugrania a lécet hazánknak, így nem kapott meghívót Joe Biden amerikai elnök virtuális demokrácia-csúcstalálkozójára.

A december 9. és 10. között megrendezendő virtuális eseményre a magyarok mellett sem Kína, sem Törökország, sem pedig Oroszország nem kapott a részvételre jogosultságot, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint. A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból. Az európai uniós tagállamok közül Lengyelország az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére meghívást kapott.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már előzőleg kifejezte azon véleményét, miszerint a “demokráciacsúcs” mindössze arra szolgál, hogy “megossza az embereket, illetve az országokat aszerint, hogy demokratikusak vagy nem demokratikusak”. Mint mondta, Washington az országok meghívásával saját követőinek sokaságát próbálja megmutatni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig az Egyesült Államok szervezte csúcstalálkozót kimérának nevezte, amely “azt hivatott bizonyítani, hogy a kollektív Nyugatnak van némi építőjellegű, átfogó programja”.

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here