Magyar operatőr elismerése az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztiválon

Az isztambuli Kulturális és Művészeti Alap (İKSV) szervezésében idén már 36. alkalommal rendezték meg Törökország legnagyobb filmes eseményét, az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztivált, mely április 15-én ért véget.

A fesztivál legnagyobb győztese egy török alkotás, a Sarı Sıcak (Yellow Heat) lett. Négy Arany Tulipánt is kapott az április 14-i díjátadón: a legjobb filmnek, a legjobb férfi színésznek, a legjobb operatőrnek és a legjobb vágásnak járót.

Az alkotást Fikret Reyhan írta és rendezte. A történet egy vidéken élő bevándorló török családról szól, akik az ipar rohamos fejlődése miatt nem tudnak boldogulni, pénzügyi gondjaik vannak, miközben a mezőgazdaságban dolgoznak, és küzdenek a túlélésért. Fiuk, Ibrahim, azonban más jövőről álmodik.

Sari sicak from Márton Miklauzic on Vimeo.

A film sikeréhez magyar alkotók is hozzájárultak, hisz a török rendező magyar operatőrrel, Miklauzic Mártonnal dolgozott együtt. Miklauzic Márton Budapesten született, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. Ezt követően több magyar filmben (9 és fél randi, S.O.S. Szerelem!), tévésorozatban (Született lúzer, Presszó), reklámfilmekben (Raiffeisen Bank, T-Com) és nemzetközi koprodukcióban is dolgozott.

Miklauzic Mártonnak nem ez az első török munkája, 2012-ben Erden Tepögez török rendezővel dolgozott együtt a Zerre (Particle) című filmben. A Zerre a 2013-as Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a fődíjat, díjat nyert Miklauzic Márton operatőr és a női főszereplő is.

A filmnek további különlegessége, hogy a fényelési utómunkálatokat Fekete Janó, CSI colorist készítette magyarországi stúdiójában.

A film egy munkanélküli asszonyról, Zeynepről szól, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy kislányával megéljenek valahogy.

Zerre from Márton Miklauzic on Vimeo.

A Türkinfónak nyilatkozva Miklauzic Márton arról beszélt, hogy milyen nagy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen rangos eseményen külföldiként ezt a díjat megkapta.

Kollár Kata – Türkinfo


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here