Leváltható-e az Erdogan-rezsim a választásokon? – Tarik Demirkan elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

Mik voltak az Erdogan-rendszer fundamentumai, milyen politikákon, társadalmi bázison nyugodott a hatalma? És milyen hibák, körülmények játszottak közre a népszerűség-vesztésében? Törökország geopolitikai helyzetét és a választások előtti török belpolitika legégetőbb ügyeit elemeztük műsorunkban.

Recep Tayyip Erdogan két évtizede van hatalmon kormány-, illetve államfőként, a rezsim megszilárdulását véglegessé tette, hogy a 2017-es referendum eredményeképpen bevezették az elnöki rendszert.

Két hónap múlva, május 14-én parlamenti és elnökválasztást rendeznek Törökországban, és az előrejelzések az ellenzék győzelmét valószínűsítik. Ennek konkrét okai vannak. A Világrend adásának vendége szerint a gazdasági kormányzás elégtelensége, a februári földrengés okozta katasztrófahelyzet szervezetlen hatósági kezelése, a kurd kérdés rendezetlensége, a török külpolitika iránytévesztése és a rendszer autoriter jellege miatt vesztett társadalmi támogatottságából a török elnök és a kormánypárt.

Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője szerint Törökországnak nagy esélye volt a Közel-Kelet egyik vezető hatalmává válni, de elhibázott politikái miatt elszigetelődött a régióban, a keleti szövetségi rendszerek nélküle formálódnak, és a nyugati védelmi szövetségben, a NATO-ban is konfliktusai vannak.

A török szakértő úgy vélte, Erdogannak több cikluson átívelő kormányzása alatt lehetősége volt egy megreformált és a nyugati hagyományokhoz alkalmazkodó rendszer létrehozására, a társadalmi béke megteremtésére, de ez nem sikerült. A választások előtti felmérések is jelzik, hogy a török társadalom többsége jogbiztonságot, stabil intézményrendszert és független igazságszolgáltatást szeretne Törökországban.

Az ellenzéki győzelem azt jelentheti, hogy a parlament jogköreinek növelésével létrejöhet egy átmenet az elnöki rendszerből a parlamenti demokrácia irányába, egy új, demokratikus rendszer alapjait lehetne lerakni a következő kormányzati ciklusban.

„Minden, amit tudni akartál Törökországról, de sosem merted megkérdezni”.

A műsor vendége: Tarik Demirkan, a Türkinfo főszerkesztője.

Írta: Maráczi Tamás


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here