Leültek tárgyalni: véget érhet a török-amerikai balhé?

Mintha egy kis előrelépés látszana a török-amerikai konfliktusban.

Amerikai küldöttség tárgyalt szerdán Ankarában az Egyesült Államok és Törökországi közötti vízumkiadások felfüggesztésének ügyéről – jelentette az NTV. A török külügyminisztérium pozitívnak minősítette a megbeszélést.

Az amerikai küldöttség, amelyet Johnathan Cohen külügyi államtitkár vezetett, a találkozó elején kérte Ankarát, hogy tisztázza az isztambuli amerikai főkonzulátus terrorizmussal gyanúsított dolgozói elleni bizonyítékokat és tájékoztassa az amerikai felet az eljárások részleteiről. A küldöttség ugyanakkor közölte azt is, hogy ha a török hatóságok követték volna az amerikai külképviselet útmutatásait, az egyik érintettet nem kellett volna letartóztatniuk.

Hamarosan megoldódhat

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő úgy fogalmazott, hogy az egyeztetések tovább folytatódnak és jó irányban haladnak. Kalin egyúttal bizalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az ügy rövid időn belül, néhány napon alatt megoldódik. Rámutatott: az amerikai delegáció nem illetékes rendelkezni a vízumkiadásokról, ám Ankara meglátásait továbbítja Washingtonnak.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án bejelentette: a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később pedig Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

Forrás: privatbankar.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here