Lehangolóan fest, de második újjászületésére készül a budapesti Rác fürdő

Készítette: Daniel Edwins from St. Paul, MN – Rácz Fürdő, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15591543

A Fővárosi Önkormányzat és a fürdőcége úgy tervezi, hogy egy év múlva – néhány milliárd forint ráköltése után – megnyithat a Gellérthegy lábánál a fürdő és a kapcsolódó szálloda. A 2010-re egyszer már felújított épület azóta üresen áll, pusztul – fotógalériánkban megmutatjuk, hogy néz ki most.

Messziről jól néz ki, közelebbről már látszanak az elhanyagoltság nyomai, belépve pedig még lehangolóbb látványt nyújt a Gellérthegy lábánál elterülő 3300 négyzetméteres termálfürdő és a hozzá kapcsolódó 2000 négyzetméteres hotel. Ami nem is csoda, hiszen a Rác fürdő és szálloda immár 11 éve áll üresen, ezalatt az addigra több mint 5 évnyi kemény munkával és példás igényességgel szinte 100 százalékos készültségben felújított fürdő és a hozzá épült 67 szobás luxusszálloda állapota erősen leromlott.

Az épületkomplexumban tartott sajtóbejáráson készített fotóinkon is jól látszik, hogy sok helyütt levált a festék, potyog a vakolat, a falakon jól látszanak a beázások és a penész nyomai. A főváros tervei szerint azonban egy év múlva valóban megnyithat a főleg tehetős turistákat váró, egyedi hangulatú ingatlanegyüttes: a talán a főváros egyesítésének 149. évfordulójára megvalósuló átadás azt jelentené, hogy 20 évvel azután ér révbe a hányatott sorsú beruházás, hogy azt először elhatározta a főváros.

A török kori fürdő felújítását még 2002-ben a Demszky Gábor vezette főváros kezdte el, viszont a beruházás tőkeigénye miatt egy magáncéget vontak be. Az önkormányzat fürdőcége, a BGYH Zrt. Egy vállalkozói csoporttal 25:75 százalékos arányban állt össze. A közös cég, a Rác Nosztalgia Kft. 2005-ben a Magyar Fejlesztési Banktól kapott nagy összegű hitelt a projektre, így 2005-ben végül megindult a munka. Öt évvel később, 2010-re szinte 100 százalékos készültségben volt a beruházás, ám az az önkormányzati választás után a Demszky–Tarlós-átállás áldozata lett.

Tény, hogy a vállalkozó csoport nem tudta teljesen befejezni az építkezést, de állításuk szerint az 95 százalékban készen volt. A fővárosi Fidesz-frakció előnytelen szerződéssel, a költségek elszállásával vádolta az akkori városvezetést, és 2009-ben hűtlen kezelés miatt feljelentést tett (a nyomozás azóta érdemi megállapítás nélkül lezárult). A szinte kész fürdő és szálloda nem nyílt meg, a magáncéget a főváros perre vitte. Ezzel a főváros a csőd felé sodorta a közös céget, benne a saját érdekeltségét, az időmúlás pedig növelte a befejezés költségeit, és csökkentette az ingatlanok értékét.

A csődeljárás nyomán végül elárverezték az ingatlanegyüttest, amit az önkormányzat megbízásából végül a korábbi kisebbségi tulajdonos, a főváros fürdőcége vásárolt vissza idén májusban. Bár az aukción sikerült az önkormányzati cég 7,4 milliárdos büdzséjénél olcsóbban, alig 5,1 milliárdért megszerezni az ingatlanokat, a fennmaradó összeg nem lesz elég a felújításra. A becslések szerint legalább 2,5 milliárd forintra lesz szükség a befejezéshez. A főváros úgy tervezi, hogy a fürdőt a BGYH üzemelteti majd, a szálloda üzemeltetéséhez pedig piaci szereplőt keresnek.

Forrás és galéria: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here