Lefoglalták a magyar mézet a törökök

Kép forrása: www.pikrepo.com

Somogyország hét méhésszel képviseltette magát az augusztus végén megrendezett 47. Apimondia Méhészeti Világkongresszuson, Isztambulban. A rendezvényen somogyi méhész is tartott előadást.

Kellemetlenséggel kezdődött a magyar méhészek számára a világkongresszus.

– A török hatóság három raklapnyi szóróanyagunkat nem engedte ki a vámudvarból. Szórólapjaink és egy mázsányi méz hiányában, azzal a felszereléssel álltunk helyt a standunkon, amelyek a bőröndjeinkben voltak – mesélte Mészáros János, a Zselic Méhészeti Egyesület elnöke, aki a tizenhét fős küldöttséget erősítette. Az eseményt tavaly kellett volna megtartani az oroszországi Ufában, ám az akkori világjárvány és a jelenlegi háborús helyzet miatt inkább Isztambulba költöztették. A következőt Chile rendezi.

A 2025-ben várható világkongresszus megrendezésére hazánk is jelentkezett. Az Apimondián részvevő országok küldöttei szavazhattak a lehetséges helyszínre. Versenytársként „Skandinávia” indult: Dánia-Norvégia-Svédország közösen. Mivel a skandináv országok folyamatosan pályáztak a lehetőségre az elmúlt időszakban, a 4 év múlva megvalósítandó esemény rendezési jogát is ők nyerték.

– Magyarország is komolyan vette a jelentkezést, Nagy István agrárminiszter is személyesen ott volt, beszédet mondott és kapcsolatokat épített a jelen lévő országok méhészeivel. Európában jól ismert a magyar méz, ám a világ másik felében, Peruban, Chilében nem tudnak a magyar akácmézről – mondta Mészáros János, aki nagyon büszke a magyar standra, amelynek különlegessége volt egy néptáncos pár, és a gólyalábasok csoportja, akik műsorukkal a rendezvény üde színfoltjává váltak.

A balatonszentgyörgyi Kolics Balázs előadást tartott méhegészségügyi témában a világtalálkozón.

Folytatás

Forrás: www.sonline.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here