Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke Izmirben

Izmirbe érkezett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Binali Yıldırım, a török parlament elnökének vendégeként.

A két parlamenti vezető a TÜRKPA (Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi, Török Nyelveket Beszélő Országok Parlamentjei) 8. éves gyűlésére érkezett a városba. A két elnök zártkörű megbeszéléseken is részt vett a török sajtóban megjelent cikkek szerint.

2018. november 20-án 10.30 perckor Kövér László elnök, Kiss Gábor Magyarország ankarai nagykövete, illetve Christopher Dologh izmiri tiszteletbeli konzul koszorút helyezett el az idén felavatott Kossuth Lajos emléktáblánál.

Kossuth Lajos Izmir kikötőjében mondott búcsúbeszédet a Törökországban töltött éveit követően, 1851. szeptember 14-én. A búcsúzáskor hatalmas tömeg gyűlt össze, nekik integetve mondott köszönetet Törökországnak, majd elindult Amerikába. Emléktáblája jelenleg ebben a kikötőben található.

A rövid ünnepség keretében elhangzott a magyar, majd a török nemzeti himnusz. Ezt követően helyezték el a koszorúkat a Kossuth előtt tisztelgők.

izmiri látogatásizmiri látogatás

Izmiri látogatás

izmiri látogatás

Az ünnepség végén a résztvevők elsétáltak a kompkikötőbe, hogy megtekintsék az izmiri öblöt, ahonnan Kossuth is elhajózott, és pillantást vessenek a metropoliszra, ahol még további két napon át tartanak a hivatalos programok.

izmiri látogatás

izmiri látogatás

A program zárásakor azokkal az Izmirben élő magyarokkal készült közös fotó, akik részt vettek a tiszteletadáson:

izmiri magyarok
Izmiri magyarok

November 21-én este magyar és török fotósok képeiből nyílik kiállítás a szintén Izmirben található Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kulturális központban. A kiállítás címe: IZMIR-TOKAJ – KÉT NEMZET EGY KAMERA. Ezen az eseményen szintén részt vesz majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Kiss Gábor nagykövet és Christopher Dologh tiszteletbeli konzul.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here