Konya, Rúmi városba érkezésének évfordulóját ünnepli

Mevlana Dzsalál ad-Dín Rúmi nagy filozófus volt, aki hitt a türelem fontosságában, valamint az erkölcs és a tudás mindenekfelett állásában, 1228 májusában érkezett a közép-anatóliai Konya városába.

Rúmi Konyába való érkezésének 791. évfordulóján, május 3-5. között egy különleges vonat közlekedik Isztambul és Konya között.

A „Teşrif-i Konya” (Tisztelet Konyának) nevet viselő rendezvényen az érdeklődők részesei lehetnek egy ney (nádból készült fúvós hangszer) előadásnak, ahol a Mesneviből (Mevlana által írt versek gyűjteménye) adnak elő részleteket. Az eseményre több média személyiséget, sportolót, tudóst és kulturális szakembert is meghívtak.

A programban egy virrasztás is szerepel, lesz még janicsárok által elmondott ima, sema (keringési szertartás) és vuslat (egyesülés istennel) előadás is, valamint fellép egy palesztin együttes, a Le Trio Joubran. A három nap alatt több szúfi témájú filmet is levetítenek.

A város vezetése az ünnepségre meghívta Rúmi 22. generációs leszármazottját, Esin Çelebit és családját is, akik Karamanból zarándokolnak majd Konyáig. Ezt követi majd a „Szeretet és egyetértés séta”, amikor a résztvevők a tabrizi Samsz és Rúmi sírja között tesznek egy sétát, melynek végén imát mondanak. Az esemény kísérő programjai között márványozás, kerámia és festmény kiállítás is szerepel.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here