’Konstantinápoly Budapesten” – A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, illetve az Isztambuli Magyar Intézet közös építészettörténeti kiállítást szervezett. A kiállítás Budapest Lágymányos területén, a Műegyetem helyén 1896–1897 közt állt „Konstantinápoly Budapesten” elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását mutatja be.

A tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes eddig ismeretlen iratanyagát és terveit, melyet a kiállításhoz kapcsolódó kutatás során találtunk meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai között. A kiállítás a Budapest Főváros Levéltára, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és Tervtára, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye, illetve Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum történeti térképei, tervei, filmjei és képei segítségével ad áttekintést az épületegyüttes történetéről.

Kovács Máté Gergő, Kiss Zsuzsanna Emília és Rabb Péter, a kiállítás kurátorai kiemelték, hogy a tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes eddig ismeretlen iratanyagát és terveit, melyet a kiállításhoz kapcsolódó kutatás során találtak meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai között. Szintén először került sor az épületegyüttessel kapcsolatos, a magyarországi gyűjteményekben fellelhető vizuális és tárgyi anyagok (hirdetések, plakátok), valamint a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatására. A kiállítás részét képezi egy ritkaságnak számító és az épületegyüttes megnyitásakor osztogatott eredeti emlékérem is. Az 1896-ban Gerster Károly által tervezett épületegyüttes, amely „Konstantinápoly Budapesten” néven nyitott meg, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai (maghrebi), vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban napjainkig fennmaradt. Napjainkban pedig a területen egy új lakóövezet – városrész fejlesztése, építése folyik.

A kiállítás a Budapest Főváros Levéltára, Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és
Tervtára, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Országos Széchényi
Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, Fővárosi Szabó Ervin
Könyvtár Budapest Gyűjteménye, illetve Magyar Nemzeti Filmalap Zrt.
Filmarchívum történeti térképei, tervei, filmjei és képei segítségével ad áttekintést az épületegyüttes történetéről. A kurátorok és a kiállítás szervezőinek reményei szerint a tárlat 2020-ban Budapesten is bemutatásra kerülhet.

A kiállítás az Isztambuli Magyar Intézet „Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube” című Európai Unió által támogatott
programjának keretében valósult meg.

A kiállítás 2019. november 28-án nyílik Isztambulban, török idő szerint este 19:00 órakor.

Forrás: www.epitesz.bme.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here