Komolyan fejleszti haderejét Törökország

Törökország saját, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer kifejlesztésébe kezdett. Oroszországtól korábban is sok légvédelmi rakétát vásároltak, az USA-tól pedig vadászbombázókat vennének.

Az első légvédelmi rakéták átadását 2021 végére tervezik. Erdogan elmondta: “ahhoz, hogy napjaink világában függetlenségünket stabil alapokra helyezzük, minden területen saját technológiát kell kifejlesztenünk. Törökországnak nincs más választása, minthogy a védelmi iparhoz hasonlóan a többi területen is tervező, fejlesztő, gyártó és exportáló országgá váljon”.

Ankara 2019 októberétől kezdi meg az Oroszországtól vásárolt Sz–400-as légvédelmi rakétarendszerek telepítését. Ankara akkor azt mondta: jelenleg a személyzet kiválasztásának fázisában tartanak, a megfelelő embereket 2019 elejétől küldik Oroszországba továbbképzésre.

A török védelmi miniszter közölte azt is, hogy Törökország az Sz–400-asokat a NATO-rendszertől “eltérően és függetlenül” használja majd. Egyúttal hangsúlyozta: indokolatlannak tartja ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok és a NATO aggodalmait, mert Törökország nem fogja hagyni, hogy az orosz rendszer az ő rendszereiknek “kényelmetlenséget” okozzon.

A cikk folytatása >>>

HVG


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here