Kiderült, mennyit kell dolgoznia egy amerikainak és egy magyarnak az új iPhone-ért

Kép forrása: www.pikrepo.com

A leghamarabb a svájciak tudnak összegyűjteni az iPhone-ra: nekik kevesebb, mint öt napi munkából kijön az új okostelefon ára. A magyaroknak 34,5 napot kell dolgozni az új telefonért, de ez semmi a török adathoz képest.

Leghosszabb ideig Törökország lakosainak kell átlagban dolgozniuk az iPhone 14 Pro készülékért – 146,7 napot!

Idén is kiderült hány napot kell dolgoznia egy átlagos magyarnak, hogy megvehesse magának az iPhone 14 Pro (128 GB) okostelefont. A Picoli.com tanulmánya az okostelefon értékét fejezi ki napokban – ezt hasonlítja össze a világ számos országának eredményével. Ez az iPhone-index, vagyis az okostelefon értéke munkanapokban kifejezve.

Néhány adat a tanulmányból:

Magyarországon az iPhone 14 Pro (128 GB) készülék bruttó ára: 569.990 Ft
Magyarországon átlagosan 34,5 napot kell dolgozni az új iPhone 14 Pro készülékért
Svájc és az USA lakosainak kell a legrövidebb ideig dolgozniuk – 4,6 és 5,7 napot. Ausztrália sincs sokkal elmaradva a két éllovas országtól, az ott élőknek átlagosan 6,1 napot kell dolgoznia az új iPhone-ért.

Bár az amerikai ár 999 dollár, érdemes megjegyezni, hogy ez a nettó ár csak négy olyan államban érvényes, ahol az általános forgalmi adó 0%.

A KSH legfrissebb adatai alapján Magyarországon az átlagkereset bruttó 503.500 Ft (ez nettó 347.200 Ft). Egy átlagos magyarnak tehát 34,5 napot kell dolgoznia ahhoz, hogy összegyűjtse a pénzt az iPhone 14 Pro okostelefonra, feltéve, ha az összes megkeresett pénzt félreteszi erre a vásárlásra. Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest, a szükséges napok száma emelkedett 3,2 nappal.

Az iPhone 2022 index az iPhone 14 Pro (128 GB tárhely) hivatalos árai alapján lett kiszámítva, melyeket a helyi Apple leányvállalatok vagy hivatalos viszonteladók adtak meg. Az átlagbérek a statisztikai hivatalok vagy az illetékes minisztériumok honlapjairól származnak, és az iPhone-áraknak az adott országban történő közzétételének időpontjában érvényesek. A nettó fizetéseket helyi bérkalkulátorok segítségével kaptak meg a Picoli.com. A havi fizetést elosztották 21 nappal, vagyis a havi munkanapok átlagos számával. Azokban az országokban, ahol a statisztikai hivatalok heti béreket használnak, a fizetést öttel osztották.

A vizsgált országok közül a legrosszabb eredményt érte el Törökország, ahol az iPhone 146,7 munkanapnak felel meg. A második és harmadik helyre került Fülöp-szigetek és Brazília – 90,9 és 74,2 nappal.

Forrás: www.napi.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here