Kevésbé agresszív politikára váltott a török jegybank

Turkiye Cumhuriyet merkez bankasi binasi,para,bankonot,2 mart 2012(zaman/Ali unal)

Szüneteltette enyhítési ciklusát, és a várakozásoknak megfelelően 14 százalékon hagyta irányadó kamatlábát a török jegybank.

A török jegybank az év első ülésén szüneteltette enyhítési ciklusát, és a várakozásoknak megfelelően 14 százalékon hagyta az irányadó egyhetes repókamatlábat. Recep Tayyip Erdoğan gazdaságösztönző elképzeléseit követve tavaly szeptember óta a bank 500 bázisponttal csökkentette a kamatlábakat, rekordalacsony szintre küldve a líra árfolyamát, amely egy év alatt elvesztette értékének több mint 44 százalékát, emellett jelentős nyomást helyezett a fogyasztói árakra, amely decemberben 36,08 százalékra emelkedett éves alapon. A központi bank közölte, hogy figyelemmel kíséri a közelmúltbeli monetáris változtatások hatását, és prioritásként kezeli a líra árfolyamát, ennek érdekében pedig felülvizsgálja monetáris politikai keretrendszerét. A jegybanki döntéshozók arra számítanak, hogy a líra stabilizálása érdekében a közelmúltban hozott intézkedések, valamint a bázis változása miatt az infláció értéke csökkenni fog a következő hónapokban.

A változatlan repókamatláb a kevésbé agresszív monetáris politika kezdetét jelzi – hangsúlyozta Ima Sammani, a Monex Europe devizapiaci elemzője –, majd hozzátette, hogy a török líra priorizálásával kapcsolatos kifejezés használata a döntés indoklásában azt sugallja a piacoknak, hogy a jegybank végre elismeri, hogy devizacélja is van.

A líra árfolyama, amely a döntést megelőzően 13,43-on állt a dollárra szemben, a döntés hatására rövid időre 1,3 százalékkal 13,14 dollárra erősödött, majd délután háromra 13,35-re gyengült vissza.

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here