Kettős hatású az olcsó török líra

Magas katari hitel segítette ki a Törökországot, így van idő fellélegezni gazdaságuknak
Lassult az infláció Törökországban májusban. Az ország statisztikai hivatala közölte, hogy a múlt hónapban 18,71 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Hóvári János volt ankarai nagykövet beszélt lapunknak a török gazdaság helyzetéről.

– Nemrég Törökország recesszióba került. Ez mire vezethető vissza?

– Ennek alapjában véve két oka volt. Az egyik hosszú távú probléma: a török gazdaság nem tud kellőképp innovatív lenni, a termelékenységi szintjét a kihívásoknak megfelelően emelni és az energiafelhasználást csökkenteni. A másik ok konjunkturális: a török gazdaságnak nem áll rendelkezésre kellő hitel a megújításához, s ha igen, azok felhasználása nem a legjobb.

– Mitől zuhant történelmi mélypontra a török líra tavaly augusztusban?

– A török líra tavalyi áresése azért volt jelentős, s okozott nagyon kemény nemzetgazdasági devalvációt, mert a meglévő – s tulajdonképp kezelt vagy kezelni kívánt – gazdasági problémákra ránehezedett a Trump elnök protekcionista gazdaságpolitikájából következő világméretű nemzetivaluta-leértékelődés, s ezt fokozták még az akkori török belpolitikai élet bizonytalanságai. A török vezetők között komoly vita alakult ki a jegybanki kamatemelésről és annak mértékéről. A nemzetközi pénzpiacokon úgy tűnt, hogy Ankarának adósságszolgálatai teljesítéseivel nehézségei lehetnek. Ezen azonban egy nagy összegű katari hitel átsegítette a török gazdaságot, s a jegybank is kamatot emelt, s így a török pénzügyi élet megnyugodhatott.

– A török statisztikai hivatal közlése alapján az előző negyedévhez képest nőtt a bruttó hazai össztermék. Mit jelent ez most?

Folytatás

Forrás: www.magyarhirlap.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here