Két török tudós menti meg Európát

Forrás: commons.wikimedia.org

Uğur Şahin és Özlem Türeci – két kiváló, középkorú, török származású német állampolgár. Férj és feleség, mindketten elismert orvos-szaktekintélyek, Európa, az EU talán legfőbb koronavírus-vakcina reményei, a 2008-ban alapított német új generációs immunterápiai kutatásokra szakosodott BioNTech vállalat alapítói.

Várhatóan december 23-án adja ki az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az új típusú koronavírus ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett oltás forgalmazási engedélyét – jelentette kedden egybehangzóan két német lap, a Bild és a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A vakcina kidolgozásában talán legfontosabb szerepet a Németországban élő két török kutató játszotta a BioNTech alapító tulajdonosai.

Elöljáróban: egyikőjük sem tartozik a ma divatosan emlegetett „klasszikus” migránskategóriába. Nem csónakokkal érkeztek, nem háborús övezetből, nem kértek sohasem politikai, vagy egyéb indokokkal menedékjogot, nem szerepeltek a szocsegélyesek listáján és nem is kuncsorogtak csökkentett bérű állami lakásért a helyi hatóságoknál.

Mindketten saját erejükből emelkedtek fel, kitartó szorgalmuknak, tehetségüknek, családjuk támogatásának köszönhetik sikereiket. Ők Németországnak csak adtak, nem elvettek tőle. És nem érdekli őket az akár pozitív „migránsozás” sem.

Mint ahogy a Der Spiegel szemleíróját sem, aki szerint túltolták a témának a migráns-nem migráns vonatkozásait.

Két kitűnő, keményen dolgozó, elkötelezett emberről van szó, és harmadlagos jelentőségű, hogy milyen a bőrszínük, vallásuk, németek, németországi migránsok, vagy mások, olvasható a vezető nyugat-európai hetilapban.

A vakcinánk nem az amerikaiaknak, vagy a németeknek, hanem az egész világnak készül

mondja dühösen Uğur Şahin, amikor idén tavasszal a hírét veszi, hogy Donald Trump amerikai elnök felvásároltatná a CureVac német (tübingeni) vírusfejlesztő vállalatot, hogy annak készítményét csak amerikaiak kaphassák meg.

Mindenek előtt az Uğur Şahin és Özlem Türeci házaspár reményt adott a németeknek. A ma talán legígéretesebb koronavírus elleni védőoltást, az mRNA (hírvivő ribonukleinsav) alapú készítményt, amelynek több mint 43 ezer személyen elvégzett kísérletei jobb mint 95 százalékos védettségről tanúskodnak.

Ma a Şahin – Türeci házaspár Németország 97. leggazdagabb családja, vagyonukat 2,4 milliárd euróra becslik.

Ám ennek a pénznek az oroszlánrésze nem spekulatív részvényekben, hedge fundokban vagy karibi pénzmosoda-bankszámlákon lapul, hanem berendezésekben, műszerekben, kutató eszközökben épületekben testesül meg.

Több mint 1300 embert foglalkoztatnak csúcstechnológiájú kutató-fejlesztő laboratóriumaikban, mainzi fő bázisukon, még három németországi laboratóriumukban.

Folytatás

Forrás: novekedes.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here