Jumbo-sztorik: Air Force One légitankolás nélkül? Török vásárlás?

A Transaero egykori rendelésére készült, de a légitársaság csődje miatt át nem adott két 747-es visszakerült a Boeing rendelési listájára, ami azt jelenti, hogy most már valóban végleges a megegyezés az amerikai légierő és a gyártó között, miszerint ezek lesznek az új elnöki különgépek a US Air Force kötelékében. A két példányt eredetileg még júniusban vették le a listáról, amely most úgy alakul, hogy a teljes rendelési állomány a Jumbo hosszabb törzsű, modernizált 8-as változatára összesen 135 gép, ebből 47 az utasszállító változat: a még le nem szállított gépek száma mindössze húsz, amelyeket tehát még ezután kell legyártani vagy végleges funkciójára átépíteni az elnöki gépek esetében, ezek közül 14 a UPS cargo-flottáját erősíti majd.

Nemrég napvilágot látott hírek szerint ugyanakkor a lista még változhat, a Boeing eszerint a Turkish Airlines vezetőivel tárgyal nyolc óriásgép megvásárlásáról. Teherszállító változatok beszerzésének esetleges szándékról korábban is lehetett hallani, más alkalommal pedig az európai versenytárs A380-asának potenciális vásárlójaként emlegették a törököket.

Most viszont kifejezetten utasszállító Jumbókról lenne szó, amelyeket a Turkish olyan vonalain vetne be, amelyeken az utazási igények naponta két járatot követelnek meg, ezek egyikét lehetne a nagyobb kapacitású géppel kiváltani, a jelenleg napi három járattal működő vonalakon elég lenne napi két repülés, egy a 747-essel, egy pedig egy 777-essel.

A frekvenciák racionalizálása mellett a másik fontos tényezője a lehetséges üzletnek az, hogy a Boeing úgymond roppant kedvező áron kínálná a gépeket, a 386 milliós listaárhoz képest. A török nemzeti légitársaság egyébként, mint arról beszámoltunk, korábban éppenséggel a flottabővítés átütemezéséről döntött, mert elsősorban a politikai események, a puccskísérlet következtében a Törökországba irányuló légiforgalom erősen visszaesett.

Folytatás

Forrás: iho.hu


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here