Izmir–Tokaj – 2 nemzet 1 kamera címmel nyílt fotókiállítás

Izmirben november 21-én este magyar és török fotósok képeiből nyílt kiállítás az Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kulturális központban. A tárlat címe: IZMIR–TOKAJ – KÉT NEMZET EGY KAMERA.

A megnyitó ünnepségen Aziz Kocaoğlu, Izmir főpolgármestere, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Kiss Gábor Magyarország ankarai nagykövete köszöntötte a megjelenteket.

Elsőként Aziz Kocaoğlu szólt a résztvevőkhöz.  Beszédében kihangsúlyozta, hogy az itt kiállított képek elkészítése során a két nemzet fotósai a két ország közötti barátságot erősítették.

Kiss Gábor nagykövet a nemrégiben elhunyt, világhírű török fotós, Ara Güler szavaival nyitotta meg beszédét: „A fotózás nem művészet. A fotózás pillanatok megörökítése”. Ezt követően mesélt a 2 nemzet 1 kamera programban résztvevők együttműködéséről, melynek során már több helyszínen (Ankara, Isztambul, Budapest, Tokaj, Izmir) készítettek amatőr fotósok képeket – profi fotósok mentorálásával. Kiemelte, hogy ez a munka nemcsak a két ország, hanem az emberek között is barátságot szőtt, és ezek a személyes barátságok garantálják a két nemzet kapcsolatának szorosabbá válását.

Majd köszönetet mondott azoknak, akik segítéségével ez a közös munka és a kiállítás létrejöhetett. Elsősorban Aziz Kocaoğlu főpolgármesternek, és Izmir városának, hogy rendelkezésre bocsátották a tökéletes kiállítási helyszínt. Majd Christopher Dologhnak, Magyarország tiszteletbeli konzuljának, illetve feleségének mondott köszönetet, akiket izmiri családjának tekint. Nekik hatalmas szerepük volt abban, hogy megszervezzék az izmiri fotóstúrákat. Külön köszönetet mondott – az ünnepségen szintén részt vevő – Demeter Ervin kormánymegbízottnak, és feleségének, akik a Tokajban készült fényképek létrejöttéhez nyújtottak segítséget, illetve házigazdái lesznek a kiállítás második szakaszának, melyre Tokajban kerül majd sor. Hatalmas köszönet illette meg a világszerte ismert és díjazott fotográfust, a francia lovagrend tagját, İzzet Keribart, aki szakmai tudásával mentorként egyengette a vállalkozást és jelenlétével is kitüntette a kiállítást. Ezt követően bemutatta és köszöntötte az amatőr fotósok segítőit: magyar oldalról Gebauer Hanga fotóművészt, török oldalról pedig Tamer urat. Ezt követően köszöntötte Dr. Kövér Lászlót, aki jelenlétével a két nemzet szoros kapcsolatát szimbolizálta.

Ezután a szót Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke vette át, aki rövid beszédben köszönte meg a projektben résztvevők és a kiállítást szervezők munkáját, majd megnyitotta az eseményt.

Ezt követően a szervezők egy, a projekt során készült fényképekből összeállított, különlegesen szép kivitelezésű albummal ajándékozták meg azokat, akik a kiállítás létrehozásában tevékenyen közreműködtek.

Az ünnepség hivatalos részének lezárását követően a vendégeket Izzet Keribar fotóművész kísérte végig a tárlaton a képeket bemutatva, majd a török és magyar résztvevők egy fogadás keretében ismerkedhettek egymással.

 

A tárlat helyszíne: Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi

Cím: Güzelyalı Mahallesi, Mithatpaşa Cd. No:1087, 35290 Konak/İzmir

Megtekinthető: 2018. november 21-28. között.

Szerző: Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here