Ismét a török-görög tengerjogi vitáról egyeztetett Erdogan és Merkel

A Földközi-tenger alatti földgázmezők miatt kialakult török-görög tengerjogi vitáról egyeztetett szerdán videokonferencia keretében Recep Tayyip Erdogan török elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A beszámoló szerint a török államfő a beszélgetés során közölte, hogy „a Földközi-tenger keleti medencéjének ügyében a nézeteltéréseket mindaddig meg lehet oldani tárgyalás és kompromisszum útján, amíg a megközelítés építő jellegű és méltányosságon alapul”.

Erdogan leszögezte: Európa államainak igazságosnak és következetesnek kell lenniük a földközi-tengeri kérdésben.

Törökország a végsőkig eltökélt, és aktív politikát folytat majd a jogait illetően

– jelezte ismételten a török elnök.

A NATO-ban szövetségeseknek számító Törökország és Görögország között a Földközi-tenger keleti medencéjében rejlő földgázmezők felfedezését követően lángolt fel újra a már régóta zajló vita a tengeri határokról. Az elmúlt hetekben több pengeváltásra került sor a szomszédos országok között, miután Törökország az Oruc Reis nevű kutatóhajóval és hadihajókkal megjelent a görög szigetek közelében található, vitatott hovatartozású felségvizeken. Az Európai Unió élesen bírálta a török tevékenységet, és szankciókkal fenyegette az ankarai kormányt. Az Oruc Reis szombat éjjel tért vissza a törökországi Antalya kikötőjébe, amit a görög kormány „pozitív lépésnek” minősített.

Mindazonáltal Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerda este a CNN Türk hírtelevízió Tarafsiz Bölge (Semleges Övezet) című műsorának vendégeként jelezte, hogy az Oruc Reis a „néhány hétig tartó” időszakos karbantartási munkálatokat követően visszatér arra a területre, ahol feladatát végezte.

A török-görög tengerjogi vitában Németország próbál közvetíteni. Erdogan és Merkel legutóbb szeptember 3-án beszélt az ügyről videokonferencián.

Forrás: hirado.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here