Ínyencségek filmimádóknak: Némafilmnapok Isztambulban magyar filmekkel

A Nemzetközi Némafilmnapokat 2019. december 4–8. között, hatodik alkalommal rendezik meg Isztambulban. Az idei fesztivál témája: „Ismeretlen”, mely egyrészt a mozizás legkorábbi időszakának ismeretlen alkotásait jelenti, másrészt az akkori történelmi időszak ismeretlen, eddig be nem mutatott témáit.

A fesztivál zenei programjának kiemelt vendége Günter Buchwald német zeneszerző, aki a 2018. évi Berlini Filmfesztiválon ünnepelte negyvenegyedik, alkotással töltött évét. Rajta kívül vendégként érkeznek még a fesztiválra külföldi – közöttük a magyar – filmarchívumok szakértői.

A fesztivál programjában olyan csemegék kapnak helyet, mint Georges Méliès rendező, 1902-ben készült Utazás a Holdba című filmjének színezett kópiája, melyet a világszerte ismert, Serge Bromberg francia producer kommentjével mutatnak be.

A komikus filmeket idén a Stan és Pan (Laurel & Hardy) filmek képviselik.

Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes szerzőjeként ismert író, 1925-ös filmjét, az Elveszett világot is vetítik.

A fesztivál nyitógáláján a német Ewald Andre Dupon 1923-ban készült filmjét, A régi törvényt (Das alte Gesetz) mutatják be – az isztambuli Goethe-Institut támogatásával. A történet egy fiatalember életéről szól, aki elhagyja családját, hogy színész legyen. A film ezen verzióját először láthatják a török nézők.

forrás: imdb.com

A magyar olvasók számára azonban még fontosabb lehet, hogy a fesztiválhoz az Isztambuli Magyar Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatóként csatlakozik – idén először. Magyarországról Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója mutat be néhányat a magyar némafilmkorszak – melynek közel 90%-a elveszett – alkotásai közül.

forrás: Sessiz Sinema Günleri / Istanbul Silent Cinema Days Facebook oldal

Kertész Mihály nevét legtöbben a Casablancával azonosítják világszerte, azonban Hollywoodba való költözése előtt 48 filmet készített Magyarországon, melyek közül sajnos keveset ismerünk napjainkban. Az egyik az 1914-ben készült A Tolonc, melyben többek között Berky Lili és Jászai Mari is szerepelnek.

A fesztivál a kezdetek óta ügyel arra, hogy a programjában az Oszmán Birodalmat bemutató, ám külföldi készítésű, külföldi filmarchívumban megtalálható film is legyen. Idén ezt a vonalat egy magyar film, Az Aranyember (1918) képviseli. Nekünk, magyaroknak a történetet nem igen kell bemutatni, de úgy gondolom a Korda Sándor által készített, 1918-as verziót kevesen láttuk.

A bemutatott rövidfilmek között is igazi csemegék lesznek. A világon először lesz látható a

Library of Congress archívumából egy olyan film, melyet közel száz éve készítettek Isztambulban a Robert Koleji magániskola és Boğaziçi Egyetem területén.

Ezek között is van egy a magyar filmarchívumban fellelt film, melyet Hüsrev Gerede (a fiatal török köztársaság politikusa) készített Budapesten, a Gül Baba Türbénél, amikor 1924-től kiküldetésben dolgozott a budapesti Török Nagykövetségen.

Cikkünkben nem soroltuk fel a teljes programot, csak a legizgalmasabb darabokat emeltük ki. A pontos vetítési időpontokért és a részletekért érdemes figyelni a fesztivál Facebook oldalát: Sessiz Sinema Günleri / Istanbul Silent Cinema Days.

A fesztivál helyszínei: Akbank Sanat Merkezi (Şehit Muhtar, İstiklal Cd. No:8, 34435 Beyoğlu/İstanbul), az isztambuli Francia Intézet (Istiklal Caddesi) és a Kadıköy Sineması (Osmanağa, Bahariye Cad. Kadıköy Pasajı No:25, 34714 Kadıköy/İstanbul – Asya).

Információk forrása: ntv.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here