Így intéz el egy országot az árfolyam

Lassan kezelhetetlen méretűvé kezd dagadni a vállalatok adósságállomány Törörszágban. A cégek egy jelentős része ugyanis dollárban adósodott el, amelynek lírában számolt árfolyama Erdogannak is hála, elszabadult. Egyre kétségbeejtőbb helyzetben az ország bankai. Egyre nagyobb nyomás helyeződik a török bankokra a nagyvállalatok részéről, hogy alakítsák át azok devizában fennálló adósságait. A török vállalatok, köztük a legnagyobbak is korábban ugyanis előszeretettel adósodtak el idegen devizában, főleg dollárban és euróban, ezen hitelek azonban lassan törleszthetetlenné válnak a török líra árfolyamának elmúlt közel másfél évben bemutatott mélyrepülése nyomán – írja a Bloomberg.

A török líra árfolyama ugyan a tavaly augusztus mélypontokhoz képest némileg magához tért, azonban az amerikai dollár lírában számolt árfolyama még így is 50 százalékkal áll a 2018 év eleji szint felett. Ennek eredményeként a török vállalatok adósságállománya megugrott, az most az ország egy éves GDP-jének 40 százalékát teszi ki. Csak összehasonlításképpen, a közép- és kelet európai feltörekvő országokat és Dél-Afrikát is magában foglaló régió 10 legnagyobb gazdaságában ez a szint átlagosan 22 százalék.

Nagyon bizonytalan a jövőkép

Ráadásul a török bankok számára nem csak az a kérdés, hogy a mostanra drasztikus megváltozott körülményeket hogyan tudják kezelni, hanem az is, hogy hogyan tovább. Mennyire fog tovább romlani a hitelek minősége annak fényében, hogy a török gazdaság recesszióba került, s eközben egyre növekszik a politikai bizonytalanság. Egy újabb gyengülési hullám, de akár az árfolyam nagyobb kilengései is növelhetik az iparág kockázatát – mondta Tomasz Noetzel, a Bloomberg Intelligence elemzője.

Folytatás

Forrás: www.napi.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here