Iftár a Szultanahmet téren

Mint ahogy arról korábban már hírt adtunk: megkezdődött a ramadán időszaka. A napi böjt fontos része a böjt megtörése, vagyis az iftár, mely napnyugta után veszi kezdetét. Ekkortól egészen napkeltéig szabad az evés, az ivás és minden olyan tevékenység, melyet napközben nélkülözni kellett.

Úgy tartják: a ramadán csak akkor lehet örömteli, ha megosztjuk szeretteinkkel és másokkal. Ramadánkor – a muszlimok legszentebb hónapjában – az emberek együtt ünnepelnek az utcákon és a tereken felállított iftárasztalok körül összegyűlve. Törökországban az egyik legismertebb ilyen iftárasztal a Szultanahmet téren található, ahol a Kék mecset és az Hagia Sophia is áll.

Az év első iftárjánál 30 000 ember gyűlt össze. Miután a résztvevők megtörték a böjtöt, a Koránból énekeltek, majd az Oszmán Katonai Zenekar adott élő koncertet.

A Szultanahmet téri iftárasztalok 2006 óta minden évben várják az ünnepelni vágyókat ramadán idején. Fatih önkormányzata iftárasztalokkal és különféle – ramadánnal kapcsolatos – eseményekkel várja az isztambuliakat és azokat a turistákat, akik szeretnének egy kicsit közelebbről is megismerkedni ezzel az ünneppel.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here