Hosszú idő után találkozhatott újra ügyvédeivel a börtönben a törökországi kurd szakadár terrorszervezet egykori vezetője

Csaknem nyolc év után, 2011. július 27. óta először találkozhatott ügyvédeivel a börtönben a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított, Délkelet-Törökországban tevékeny szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egykori vezetője, Abdullah Öcalan – jelentette hétfőn az Evrensel marxista török napilap internetes oldalán.
Öcalan ügyvédei hétfői isztambuli sajtótájékoztatójukon elmondták: a találkozó, amely nagyjából egy órán át tartott, még múlt csütörtökön volt, miután a hatóságok az utóbbi években már összesen 810 alkalommal elutasították kérelmeiket. Egy török bíróság mintegy két héttel korábban oldotta fel a találkozóra vonatkozó tilalmat – tették hozzá, közölve, hogy a hatóságok velük ellentétben Öcalan családjának kérelmét visszautasították. A sajtótájékoztatón egyúttal arról is beszámoltak, hogy Öcalan nem jut hozzá a napi sajtóhoz, és még velük sem levelezhet.

Az ügyvédek hangsúlyozták: a hétvégén eljutott hozzájuk egy Öcalan kézjegyével ellátott közlemény, amelyben a PKK egykori vezetője néhány üzenetet fogalmazott meg a nyilvánosság számára.

Öcalan szavai szerint Törökország és a térség gondjai nem fizikai erőszakkal, hanem az ész, a politika és a kultúra erejével oldhatóak meg. A jelen helyzetben demokratikus egyeztetésekre és mélyreható társadalmi kiegyezésre van szükség – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy tartózkodni kell mindennemű megosztottságtól és csatározástól.

Öcalan kiemelte: Szíriában a jórészt kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szervezetnek a helyzetet az ország integritását és az alkotmányos demokráciát szem előtt tartva kell kezelnie. A PKK egykori vezetője ugyanakkor arra intette az SDF-et, hogy vegye tekintetbe a Törökországot érzékenyen érintő kérdéseket.

Az SDF múlt pénteken közölte, hogy kész a párbeszédre a szíriai rezsimmel, de visszautasítja a Damaszkuszban “megbékélésnek” nevezett megállapodást, amelynek a feltételeit jórészt a kormány diktálja. A 2011-ben kirobbant kormányellenes felkelés során a lakosság 15 százalékát kitevő kurdok nagy területeket kerítettek hatalmukba Észak- és Északkelet-Szíriában, ahol a kormány által illegitimnek tekintett autonóm közigazgatást vezettek be.

Folytatás

Forrás: webradio.hu

Kép: wikipédia


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here