Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

A mérgező műanyag hulladékok a világon óriási méreteket öltenek, azonban egy török ​​kutató csapat, egy kissé szokatlan – de ízletes forrás – innovatív felhasználását dolgozta ki a műanyaggyártás alternatívájaként. Olívamagból készítenek műanyagot, amely az élet számos területén felhasználható.

A műanyag, amelyet minden nap használunk és eldobunk, egyre nagyobb méretekben károsítja bolygónkat. Minden évben millió tonnányi műanyaghulladék végzi a természetes vizekben és az óceánokban, mely hatására elpusztulnak a vízi állattok természetes élőhelyei és felborul a tápláléklánc.

Három török ​​kutató létrehozott egy olyan -eldobható műanyagot helyettesítő- terméket, amely fenntartható és megújuló forrásból származik- az olívából.
Hogyan készül az olívamagból polimer anyag?

Egy isztambuli kutató csapat új módszert dolgozott ki a bioműanyag gyártás területén, mégpedig úgy, hogy az olíva magokban található cellulóz anyagot használják fel.

A technológia segítségével műanyag granulátumokat állítanak elő olívaolaj gyárakból származó, hulladékként kezelt olívamagok polimer szerkezetté való átalakításával.
“Az teszi egyedülállóvá a termékünket, hogy az olívaolaj gyárakból származó hulladékot újrahasznosítjuk. Ezáltal hozzájárulunk a fenntartható ökoszisztéma kialakításához.”

-mondta Mehmet Emim Oz, a Biolive vállalat pénzügyi igazgatója

Termékeiket főleg elektronikai- és élelmiszeripari csomagolásokban alkalmazzák. Az általuk gyártott 1 kg bioműanyag 6 kg-al csökkenti a széndioxid kibocsátást.

Ahmet Fatih Ayas, a vállalat technológiai vezetője elmondta, hogy az otthonunkban állítottak fel egy labort, ahol a kezdeti kísérleteik eredménytelennek bizonyultak, de nem adták fel és addig próbálkoztak, amíg sikerült előállítani egy minta terméket.

“Idén elvittük a termékünket a Szilikon Völgybe, ahol számos díjat és a projekt fejlesztéséhez szükséges támogatást nyertünk.”- tette hozzá a pénzügyi igazgató.

A csapat 3,5 tonna műanyagot gyártott 5 tonna olíva magból.
“Ha nem változtatunk a rendszeren 2050-re nem lesz fenntartható élet a tengereinkben. Ez a tény ébresztett rá minket arra, hogy a projektünk nemcsak nekünk, hanem az egész emberiség és az ökoszisztéma számára is mennyire fontos.”

– hangsúlyozta Ahmet Fatih Ayas.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here